Magyarországon a legdrágább az egyetem, tízmillióba kerül egy diploma?

2015. október 26. 09:13

A magyar átlagjövedelem 92%-át teszik ki az egyetemi tandíjak a Business Insider összeállítása szerint.

2015. október 26. 09:13

A Business Insider összeállította, hogy melyik tizenegy országban kerül a legtöbbe a felsőoktatási tandíj az átlagjövedelmekhez mérten (ehhez az Expert Market kimutatását vették alapul). A listán Magyarország került az első helyre, 92%-os mutatóval, második Románia (86%), harmadik Észtország (76%). 

A kimutatás szerint egy magyar diák 34.200 dollárt, azaz közel tízmillió forintot költ el tandíjra, míg diplomát szerez. Ezt írják a hazánkkal foglalkozó részben: „A magyar szülők közel egy átlagos fizetést költenek a felsőoktatásra minden évben, ami a magasabb jövedelműekre, megtakarításokkal rendelkezőkre, illetve azokra korlátozza a hozzáférést, akik vállalják, hogy erősen eladósodjanak. A kormány azonban lehetővé teszi, hogy a diákok ingyenes egyetemi oktatást kapjanak – amennyiben diplomázásukat követően 10 éven át az országban maradnak, egyébként vissza kell fizetniük a tandíjat.”

Az összeállításhoz a Quacquarelli Symmonds Top Universities adatbázisának 2014/15-ös tanévre vonatkozó tandíj-adatait és a Gallup 2013-as felmérésnek jövedelmi adatait használták. 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. október 26. 14:17
Na ezért nem mennek egyetemre az emberek. Nem tudják megfizetni még átlagfizetésből sem, nemhogy kevesebből. Ugyanezért nem vállalnak gyermekeket sem. Nincsen miből, nincsen hol. S akkor ez még az átlagfizetés, amennyit nem is keres a nagy többség. A fizetésekben csupán egyetlen felnőtt ember hónapról hónapra való tengődése van benne, ennél több, - tandíj, lakás ára, gyermeknevelés költségei, utazás stb. - nincsenek.
Vezetéknév Utónév
2015. október 26. 13:06
Az átlagjövedelmekhez viszonyítva magas tandíj, a keretszámok és a dilettáns módon átszervezett felsőoktatási struktúra remekül szolgálják azt a kormányzati szándékot, hogy minél kevesebb diplomás legyen az országban.
Mich
2015. október 26. 11:39
Mellébeszélés... így (is) lehet hazudni a "statisztikával"... - Itt valójában a külföldi diákok tandíjáról van szó... - így csak a második oszlop releváns - a hazai fizetések mellékesek - de jelezhetik, hogy ott olcsóbb is megélni... - a hazai diákok (és a külföldi diákok egy részének) állami támogatása nincs benne...
Berecskereki
2015. október 26. 11:21
Nézzük másként! Egyesült Királyság tandíj 26,997 font Magyarország 22,560 font Index 119,7 % Amennyiben az Egyesült Királyság tandíját hasonlítjuk a magyarországi jövedelemhez, akkor ennek indexe 109,6 %. Egyesült Királyság jövedelem 62,574 font Magyarország 24,631 font Index 254 % Összegezve: Az Egyesült Királyság tandíja 19,7 %-al nagyobb, mint a magyarországi. Az Egyesült Királyságban a jövedelem 2,5 szerese a magyarországinak. Az arányeltolódást a jövedelem eltérés okozza, melyre csökkentően hat az Egyesült Királyságban lévő magasabb tandíj. Ebből azt is levonhatjuk, hogy magyarországi átlag alatti jövedelemmel rendelkezőnek esélye sincs - esetleg pályázati támogatás esetén - hogy angliai egyetemre mehessen. A tandíjat figyelembe véve, Magyarországon tanuló angliai diáknak viszont kedvezőbb a helyzete. Így is lehet értékelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!