Nyolcvannégy épület és hatvan terv a Média Építészeti Díján idén

2015. szeptember 07. 16:08

2015. október 16­-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik meg 11. alkalommal a Média Építészeti Díját az ​e​piteszforum.hu szervezésében. Az díjra idén 84 épülettel és 60 tervvel neveztek.

2015. szeptember 07. 16:08

A szeptember közepéig tartó előzsűrizést a holland Indira van't Klooster, az A10 magazin főszerkesztője vezeti, amelynek eredményeként 5 terv és 5 épület kerül a döntőbe. A munkákat a nyilvános díjátadón látványos prezentációk keretében mutatják be alkotóik az ország vezető médiájának képviselői és a nagy nyilvánosság előtt.

Az összesen 1,2 millió forint összdíjazású és értékes nyereményekkel kiegészített eseményen a két fődíj mellett több különdíjat és közönségdíjat is kiosztanak. Az idei évben a médiazsűrihez csatlakozott Böszörményi ­Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója, Kolosi Péter az RTL Klub programigazgatója, Száraz István a vs.hu alapítója, és szakmai bírálóként részt vesz a gálaesten Dúll Andrea környezetpszichológus is. A Média Építészeti Díja 2015­-ös közönségdíjára​itt lehet szavazni​. A díjátadóra a jegyek a ​Ticketportalon ​kaphatók.

A Média Építészeti Díjának évtizedes és sikeres célja, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészek és nagy nyilvánosság között, a magyar közéleti, kulturális nyilvánosságot megcélozva. Ezért kér fel az e​piteszforum.hu minden évben ismert média szereplőkből álló, nem szakmai zsűrit, hogy elemezze és díjazza a döntőbe került épületeket és terveket. Idén még tudatosabban keressük arra a választ, hogy mit jelent az építészet az épületeket, tereket használó embereknek, illetve miért szeretnek meg egy-­egy épületet, közteret, városrészt. A döntőbe került pályázatok a legfontosabb magyar médiumok újságíróinak tolmácsolásával széleskörű nyilvánosságra tarthatnak számot, mondta el Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu főszerkesztője.

Az épületeket és a terveket tehát nem csak önmagukban, hanem társadalmi és természeti kontextusukban is vizsgálják a zsűri tagjai. Az epiteszforum.hu idén is egy elismert, nagyra becsült mester köszöntésével kezdi a díjátadót: Kévés György Ybl-­, Kossuth­- és Prima-­díjas építészt – a 60­-as évek avantgard betonépületeinek tervezőjét, a rendszerváltás utáni másfél évtized építész­-ingatlanfejlesztőjét, az ezredforduló kultúra­fejlesztőjét, építészeti galéria­-üzemeltetőjét fogják a szakma és közönség előtt üdvözölni 80. születésnapja alkalmából. A közönségdíjas terv és épület kiválasztása két körös szavazással történik. Az első körben szeptember 4­-től az epiteszforum.hu olvasói választják ki a legjobb 7 épületet és tervet az interneten.

2015-­ben a szavazás második köre az Urániában lesz: az ott összegyűlt közönség személyes szavazatai fogják eldönteni, hogy ki kapja a MÉD Közönségdíját épület és terv kategóriában. Idén az index.hu­-n zajló internetes szavazás győztese az index.hu különdíját kapja meg. A 2015­-ös Média Építészeti Díja főtámogatója a Rigips, a Saint­Gobain csoport tagja. A fődíjak közül a zsűri által kiválasztott legjobb terv díj átadója a MEVA, a legjobb épület díj átadója pedig a Mapei. A legjobb tervért járó közönségdíjat a Canon adja át. Két különdíj várja a pályázókat: az Austrotherm által létrehozott Energiahatékonysági Különdíj és az Europa Design jóvoltából életre hívott Belsőépítészeti Különdíj. 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik