Megváltozhat a migráció útvonala egy szerb határrendészeti vezető szerint

2015. szeptember 04. 10:34

Az illegális határátlépésre vonatkozó szabályok magyarországi szigorodása a balkáni migrációs útvonalak megváltozását eredményezheti – vélekedett a szerbiai közszolgálati televízió reggeli híradójában az ország határrendészeti igazgatóságának osztályvezetője, Mitar Djuraskovic.

2015. szeptember 04. 10:34

Amennyiben Magyarország szigorít a határvédelmen, megváltozhat az Ázsiából és Afrikából az Európai Unióba tartó migránsok útvonala – jelentette ki Mitar Djuraskovic, a szerbiai határrendészeti igazgatóság osztályvezetője pénteken a szerbiai közszolgálati televízió reggeli híradójában. Véleménye szerint amennyiben a migránsok már nem tudnak Magyarországon áthaladni, akkor az eddig Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át vezető utat egy Bulgárián vagy Albánián keresztül vezető útra változtathatják meg.

Szerinte a szeptember 15-től szigorodó magyar törvények nem vonatkozhatnak a politikai menekültekre, csak az illegális bevándorlókra, amelyből sokkal kevesebb van. „A legtöbben menedékjogot fognak kérni, és velük szemben nem lehet majd intézkedni” – vélekedett a szerbiai határrendészet képviselője. Hozzátette, hogy Szerbia a jövőben is együttműködik a magyar, az osztrák, a német és a macedón határőrséggel.

Djuraskovic elmondta, hogy az év első nyolc hónapjában 587 bűnvádi feljelentést tettek a határ törvénytelen átlépése és embercsempészet miatt. A feljelentések több mint 800 gyanúsítottra vonatkoznak, és több mint 5 ezer migránst érintenek. Embercsempészetért Szerbiában hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki, minősített esetben viszont - például amikor a migránsok élete is veszélybe kerülhet - akár tíz évig terjedő börtönbüntetés is kiróható – magyarázta az illetékes.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!