Eltávolították a marosvásárhelyi kétnyelvű iskolai feliratokat

2015. szeptember 13. 12:45

A Civil Elkötelezettség Mozgalom aktivistái korábban maguk helyezték ki, pénteken pedig – a polgármesteri hivatal egyik tisztviselőjének felszólítására – ugyancsak maguk távolították el a marosvásárhelyi Alexandru Ioan Cuza Általános Iskola számára adományozott kétnyelvű iskolai feliratokat. Az iskola hiába kérte hivatalos úton, hogy a feliratok maradhassanak.

2015. szeptember 13. 12:45

Eltávolították a marosvásárhelyi Alexandru Ioan Cuza Általános Iskolában korábban kihelyezett kétnyelvű feliratokat – tudatta a Maszol.ro portállal Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) elnöke. 

A táblákat korábban a CEMO adományozta az intézménynek, és aktivistái helyezték ki azokat az épületben. A iskola vezetője levelet írt a polgármesteri hivatal illetékesének, Horaţiu Lobonţnak, amelyben kérte, hogy a feliratokat megtarthassák.

Noha a tisztviselőnek a helyi közigazgatási jogszabályok szerint 30 napon belül reagálnia kellett volna, az iskola a beadványra eleinte nem kapott választ, később pedig – többszöri megkeresés után – Lobonţ csak annyit közölt: „etnikai jellegű beadványra nem válaszol”, és felszólította a CEMO-t, hogy távolítsa el a táblákat.

A szervezet pénteken eleget tett a hatósági felszólításnak, és aktivistái eltávolították a kiírásokat. A további várható lépésekről később tájékoztat a CEMO.

(Fotó: CEMO)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZ/X
2015. szeptember 14. 07:48
Gondolom, most a jogvédők őrjöngenek...
Akitlosz
2015. szeptember 13. 21:50
S akkor még ez a Marosvásárhely a Székelyföld fővárosa. Mi lehet máshol?
Sinistra
2015. szeptember 13. 13:53
Az LMP ezek szerint balliberális? Elvégre ott volt a Székely Autonómia melletti tüntetésen. Azokról beszéltem, akik pl nem voltak ott (DK, MSZP). Másrészt Marosvásárhely 40%-ban magyarok lakta, és napról napra rekord arányban vannak ott románok (vagyis soha nem voltak többen az előző napnál). Sántít a Jobbikos példa. Amúgy pedig vannak Erdélyben is balliberálisok. Nyomokban, mint a mogyoró a Túró Rudiban, de vannak. Gyűjtőhelyük az Erdélyi Riport, érdemes ebben a rezervátumban körbe nézni.
madarasi.abel
2015. szeptember 13. 13:39
http://erdely.ma/kornyezetunk.php?id=189641&cim=merges_gaz_a_levegoben_aggodik_az_lmp_az_azomure%C8%99_miatt http://erdely.ma/kozeletunk.php?id=185372&cim=az_lmp_eliteli_a_ketnyelvu_utcanevtablak_megbirsagolasat http://vilag.transindex.ro/?cikk=21105 http://mandiner.hu/cikk/20110506_az_lmp_a_szekely_teruleti_autonomia_mellett stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!