Ellenállt Kelet-Európa az uniós migránskvótának

2015. szeptember 14. 23:38

Brüsszel és a nyugatiak nyomása ellenére nem született megállapodás a menekültek uniós kvóta szerinti elosztásáról az EU belügyminisztereinek hétfői tanácskozásán: a visegrádi és balti országok továbbra sem kérnek a kötelező kvótákból.

2015. szeptember 14. 23:38

Hosszasan tanácskoztak hétfőn az Európai Unió belügyminiszterei Brüsszelben, de nem született megállapodás. Brüsszel és a nyugati tagállamok el akarták fogadtatni az EU területére érkezett migránsok kötelező elosztásáról szóló kvótarendszert, de a visegrádi országok és a balti államok ellenállásán megbukott a terv. 

Eredetileg 160 ezer ember kötelező szétosztása volt a terv, de annyit sikerült hétfőn elérni, hogy Görögország és Olaszország területéről szétosztanak 32 ezer embert az EU tagállamaiba. Ez még annál a májusi tervezetnél is kevesebb, amikor is 40 ezer ember elosztása volt a terítéken.

A tanácskozáson ugyan született egy alapvetés a migrációs helyzetről, a szöveg azonban nem egyhangú szavazással született meg, hanem úgy, hogy az EU tagállamainak többsége leszavazta a szöveget ellenző visegrádi és balti országokat. 

A belügyminiszterek ugyanakkor meg tudtak egyezni egy közös listában, amely a menedékügy szempontjából biztonságosnak számító országokat sorolja fel: ezek közé tartozik mostantól a teljes Nyugat-Balkán, Szerbiát, Koszovót és Albániát is beleértve. Az innen EU-ba érkező menedékkérőket szinte teljesen biztosan el fogják utasítani és haza fogják küldeni. Törökország viszont nem került fel a biztonságos országok közös uniós listájára.

Hétfőn, amíg a belügyminiszterek tanácskoztak, egy sor uniós ország vezetett be vagy lebegtetett be határellenőrzést: Németország vasárnapi döntése után hétfőn Ausztria és Szlovákia kezdte meg határai ellenőrzését, de Belgium, Hollandia és Lengyelország is az ellenőrzést fontolgatja, sőt még a francia belügyminiszter is elképzelhetőnek tartja, hogy a francia-olasz határt ellenőrizni kezdik. 

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sándor
2015. szeptember 15. 08:58
merkel végtelenül öntelt, össze-vissza beszél egy luzer, a hasonszőrű kirakatpolitikus társaival surccal, junkerrel, az osztrák kancelleárral és a liberálbaloldali tettestársaival Európa hóhérai...
pollip
2015. szeptember 15. 08:12
Büszke vagyok kkeu-ra:-))) Manapság csak mi képviseljük az eu értékrendjét és értékeit.
Karvaly
2015. szeptember 15. 08:06
Az EU vízfeje sohasem fogja belátni, hogy a kvóta lengetése csak rontotta a helyzetet: - a migránsok emiatt (sem) nem voltak hajlandóak regisztráltatni magukat, aminek köszönhetően már most milliós nagyságrendű a nem EU-s állampolgár a határokon belül. Őket valószínűleg már nem lehet kitenni, hiszen eltűnnek a gettókban, és a papírok nélküliségből következőleg szinte mindegyik bűnözésből próbálja fenntartani magát. - egységes fellépés kellett volna kvótázás helyett. Mozgó táborok, közös EU-s pénzből, ott felállítva, ahova a legtöbb migráns érkezik, ehelyett a maszatolás helyett. Így besétált volna a határállomáson a migráns, (nem beszökik, mert akkor ujjlenyomatvétel után azonnal visszadobják - örökre), azonosítja magát, majd a közeli táborban elhelyezik, amíg elbírálják az ügyét. Addig nincs kijárás, ha nem együttműködő, szintén kiutasítják. Ha megkapja a pozitív elbírálást, akkor oda megy, ahova akar. Ehelyett a legtöbb ország vezetője megpróbált csak az előnyökből részesülni, miközben a problémákat dobálták maguk között, mint a forró krumplit.
wartog
2015. szeptember 15. 07:54
azért azt sem árt mérlegelni, hogy Ukrajnában is háboró dúl, a lakossága is kb akkora mint Szíriának, mégsem érkeznek azok a keresztények százezrével hozzánk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!