Decembertől fizethetünk az új húszezressel

2015. szeptember 25. 14:01

December 14-től hozza forgalomba a Magyar Nemzeti Bank a megújított húszezer forintos bankjegyeket. Az új bankjegy mérete nem fog megváltozni a korábbihoz képest, de több új biztonsági jelzés is kerül majd rá. Az új húszezresek bevezetése 15 milliárd forintba kerül.

2015. szeptember 25. 14:01

A Magyar Nemzeti Bank 2015. december 14-től hozza forgalomba a megújított húszezer forintos bankjegyeket, a jelenlegi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban, bevonásuk pontos időpontjáról az MNB később ad tájékoztatást, mondta Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke pénteken Budapesten, a megújított húszezer forintost bemutató sajtótájékoztatón. 

Az alelnök elmondta: jövőre 70 éves lesz a forint, ebből az alkalomból a jegybank rendezvény-sorozatot indít, a korszerűbb bankjegyek elmúlt évben megkezdett kibocsátását 2015-ben a 20 000 forintos címlettel folytatja az MNB.

Az új bankjegy péntektől a kibocsátásról szóló rendelettel összhangban törvényes fizetőeszköz lett, ezután, a készpénzes fizetésben résztvevő személyek és az eszközök (pénzfeldolgozó-gépek, ATM-ek, automaták üzemeltetői, pénztárosok) jegybank által támogatott felkészítését követően kerülnek forgalomba, fűzte hozzá.

Gerhardt Ferenc kiemelte: a régi bankjegyeket a bevonás napját követően a hitelintézetek és a posta pénztárai még három évig, az MNB pedig húsz évig díjmentesen cseréli törvényes fizetőeszközre, azaz a megújított húszezresekre. Az új 20 000 forintossal kapcsolatos tájékoztató kiadványok, valamint a felmerülő gyakori kérdésekre adott válaszok az MNB honlapján a Bankjegy és érme menüpont alatt érhetők el.

Diósgyőrben készül az új 20 ezres

Pataki Tibor, az MNB készpénz-logisztikai igazgatója elmondta: a bankjegyek papírjának és kivitelezésének munkálatait a Diósgyőri Papírgyár Zrt. és a Pénzjegynyomda végezte. A 2014-2018 között zajló bankjegycsere teljes költsége mintegy 15 milliárd forint, ennek hozzávetőleg 60 százalékába került volna az, ha a bankjegyeket nem újítják  meg, azaz a régi húszezreseket a kopások miatt új, de azonos kivitelűekkel váltják fel. Kérdésekre a jegybanki igazgató elmondta: a megújítás részeként a korábbi tízezer forintosok 60-70 százalékát már lecserélték a megújított tízezresekre.

Az MTI kérdésére elmondta: tavaly összesen 1972 darab hamisított bankjegyet találtak az országban, értékben a hamisított bankjegyekkel okozott kár mintegy 25 millió forintot ért el.

Így fog kinézni

A bankjegy mérete nem változik és az előoldali képen továbbra is Deák Ferenc portréja látható, a színe azonban eltér az eddigiektől. A bankjegy előoldala többszínű, az oldal széléig kifutó alapnyomattal és háromszínű képnyomattal készült, amelynek összhatása kékeszöld. Az íriszszerű alapnyomat a bal oldalon található vízjelmező körül, valamint a jobb oldalon narancs, a szövegtükör körül pedig kékeszöld színhatású.

A papír anyagában a bankjegy rövidebb oldalával párhuzamosan futó biztonsági szál található, amelyen az „MNB” felirat és a „20 000” olvasható. 

A szövegtükörben, egymás alatti vízszintes sorokban a „20 000” értékjelzés, a „HÚSZEZER FORINT” felirat, a „BUDAPEST 2015” felirat, a bankjegyhamisításért való büntetőjogi felelősségre vonatkozó záradék, valamint a „MAGYAR NEMZETI BANK” felirat olvasható. A bankjegyen lévő további biztonsági intézkedésekről az MNB tájékoztatófüzetet is kiadott.

Az első húszezrest az MNB 2001-ben bocsátotta ki, amelyet 2009 április 15-től váltotta fel az új, biztonsági elemmel is ellátott bankjegy.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Learten
2015. szeptember 25. 21:35
Ez most tényleg annyira égető probléma hogy 15 milliárdot kell erre költeni??? Már megint egy szög a fidesz koporsójába... Arról nem is beszélve pár évvel ezelőtt nem volt ritka hogy valaki 20 ezressel fizetett, az utóbbi években alig valaki, mert aki ennyit költ inkább bankkártyát használ.
Akitlosz
2015. szeptember 25. 18:28
Mi kerül ezen tizenötmilliárd forintba? Ráadásul pénzt nyomtatni a lehető legjobb üzlet. Nem véletlenül a politikusok és a bankárok privilégiuma. Mennyibe is kerül egy húszezres legyártása? 40-50 forintba? Aztán 20 000 forintért adja tovább az MNB.
Csigorin
2015. szeptember 25. 15:03
Eszembe jut az ideillo vicc: te, lattad az idei ezrest? Nem, milyen? hat a tavalyi otezres.
mákgubó kettő
2015. szeptember 25. 14:44
Remélem a kancsal fasz aláírása rajta lesz, mert ez a fontos!:)))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!