Autóval vitték el a migránsokat Magyarországról az osztrákok

2015. szeptember 07. 08:06

Egyes információk szerint végül több mint száz autóval érkeztek meg vasárnap az osztrákok, hogy Budapestről, Győrből és Vámosszabadiból elvigyék a migránsokat Ausztriába. Ugyan jogilag rizikós volt az akció, de a 444 szerint végül gond nélkül átjutottak a határon. Nem vittek el azonban mindenkit, akit találtak: a II. János Pál pápa térről például csak családokat voltak hajlandóak elvinni, és miután azok elfogytak, több autó is inkább üresen ment vissza Ausztriába.

2015. szeptember 07. 08:06

Vasárnap önkéntes segítők autókonvoja érkezett Ausztriából Magyarországra a migránsokért – hangzott el az M1 aktuális csatornán vasárnap este. Annak ellenére, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnapi sajtótájékoztatóján is megerősítették, hogy bűncselekményt követhet el az, aki segít a menekülteknek Ausztriába jutni, kora este Budapestre is több autóval érkeztek, hogy elvigyék őket a határra. A „Budapest Bécs konvoj – vonatpótló a menekülteknek” (Konvoi Budapest Wien –Schienenersatzverkehr für Flüchtlinge) elnevezésű akcióban végül százas nagyságrendben vittek el migránsokat Budapestről és az ország más pontjairól.

Az Index szerint a Keletitől mindenkit elvittek, de a II. János Pál pápa térre érkező osztrák autók csak a családokat voltak hajlandóak elvinni, a fiatal, egyedülálló férfiakat nem. Mivel nem volt elég család, ezért 6-7 autó inkább üresen indult vissza Ausztriába – írja az Index.

Vámosszabadiban az MTI tudósítóját helyiek úgy tájékoztatták, hogy az ottani befogadóállomásról mintegy húsz autóval vittek el migránsokat. De Győrből is vittek migránsokat Ausztriába.

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatón felidézte, a Büntető törvénykönyv kimondja: aki államhatárnak más által a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

Arra azonban nem adott egyértelmű választ, hogy a konvojjal szemben intézkedik-e a rendőrség. További kérdésre, hogy azzal szemben intézkednek-e, aki nem viszi át a határon a bevándorlókat, csak az államhatárig, azt mondta: a jogellenes tartózkodás elősegítésétől az határolja el az embercsempészést, hogy az nem az államhatár átlépéséhez nyújtott segítségben merül ki, hanem a már jogellenesen az ország területén tartózkodó személynek anyagi ellenszolgáltatás fejében nyújtott segítségnyújtásban. Azonban itt is feltétel, hogy az elkövető tisztában legyen azzal, akinek segítséget nyújt, jogellenesen tartózkodik az országban – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve ugyanakkor, hogy minden esetet egyedileg kell vizsgálni.

A 444 arról ír, hogy a konvoj végül akadálytalanul átért Ausztriába: a portál elérte az RTL Klub konvojjal utazó riporterét, Szondi Vandát aki azt mondta, hogy a hatóságok se nem ellenőrizték, se nem akadályozták a konvoj átkelését a határon. A 444 szerint összesen körülbelül 130 autó érkezett a vasárnap folyamán Ausztriából a menekültekért.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luga
2015. szeptember 07. 09:05
Úgy osztrákok a migránsfuvarozók, mint én. Bécs már teli van idegenekkel, a Grabenen meg sem lehet mozdulni a népes családdal és kendős asszonykákkal unalmukban sétálgató török? arab? emberektől.
pollip
2015. szeptember 07. 08:50
Micsoda diszkrimináció! Egyedülálló férfit nem vittek el, inkább üresen mentek vissza, pedig a németeknek éppen ők kellenének és nem a családosok. Csak nem féltek egy kicsit?
rojtos
2015. szeptember 07. 08:17
A valamikor Bécset védők forognak e a sírjukban, ennyi agyalágyult utód láttán? Megérte? megéri?
kamasuka
2015. szeptember 07. 08:10
"osztrákok" Látható a képeken, hogy echte "osztrákok". :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!