A budapesti német nagykövetség a honlapján figyelmezteti a migránsokat

2015. szeptember 02. 14:42

Piros keretes írásban, honlapján tájékoztatja a budapesti német nagykövetség a dublini egyezményről a migránsokat. A Keleti pályaudvarnál várakozó menekülők deklaráltan Németországba szeretnének eljutni, a német állam álláspontja azonban egyelőre nem egyértelmű a helyzettel kapcsolatban.

2015. szeptember 02. 14:42

Németország budapesti nagykövetsége honlapján tett ki piros keretes figyelmeztetést a migránsok számára: „A budapesti Német Nagykövetség az aktuális események fényében szeretné a következőkre felhívni a figyelmet: A dublini egyezmény érvényes európai jogszabály. Ennek értelmében a menekültstátuszt kérelmezőknek abban az országban kell regisztráltatniuk magukat, amelynek határán keresztül beléptek az Európai Unióba. A menekültügyi eljárást is alapvetően abban az országban kell lefolytatni.

Augusztus 25-én adtunk hírt arról, hogy a német menekültügyi hatóság felfüggesztette a dublini procedúra lefolytatását a szír állampolgárok esetében, de valójában korábban sem volt következménye a Németországban elbírált menedékkérelmek esetében annak, ha valakit például Magyarországon regisztráltak először az EU-ban.

Angela Merkel német kancellár később arról beszélt, hogy félreértés következménye, hogy az terjedt el: minden szíriai menedékkérő mehet Németországba. Ezzel együtt megköszönte Magyarországnak, hogy eleget tesz kötelességeinek, és regisztrálja a menekülteket. A Keletinél kialakult helyzetről elmondta: nem Németország felelőssége a budapesti helyzet. A Keletinél várakozó migránsok az utóbbi napokban tiltakozásaik során gyakran skandálják a „Germany, Germany” és a „Merkel, Merkel” rigmusokat.

Dublin miatt ragadtak a menekültek Budapesten

A menedékjogi eljárás a legtöbb EU-tagállamban az úgy nevezett dublini eljárással kezdődik, amely az ezt előíró uniós „dublini rendeletekről” kapta a nevét. A dublini rendszer lényege, hogy az Európai Unióban mindig csak egy tagállam vizsgáljon meg egy menedékkérelmet, és így el lehessen kerülni a menedékkérelmek többszöri ismételt benyújtását különböző tagállamokban, amelyeknek – ha nem lenne megállapodás – mindig újra és újra le kellene folytatni a teljes menedékjogi eljárást. A dublini eljárás azt hivatott megállapítani (például ujjlenyomat segítségével), hogy melyik ország felelős az adott kérelmező ügyében (ez általában az a tagállam, ahova az illető először belépett).

A jelenlegi rendszer alapján a Magyarországon regisztrált menekültek nem utazhatnak tovább törvényesen Németország felé.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2015. szeptember 02. 18:21
Azonnal visszatoloncolni mindegyiket Görögországba!!! Persze nincsenek illúzióim: a görög mentőcsomag tárgyalásoknak ez is egy titkos záradéka volt, hogy felmentést kaptak a regisztráció alól.
antioxi
2015. szeptember 02. 17:04
A mai EU egy kalap szart ér csak Dublinnal, Merkellel, Hollande-al stb. Újra kell gombolni az eu-s "kabátot" de gyorsan.
packó_
2015. szeptember 02. 16:37
Ez a Merkel nagyon meg lehet szorongatva, innen is, onnan is.
100bolha
2015. szeptember 02. 16:09
"a menekültstátuszt kérelmezőknek abban az országban kell regisztráltatniuk magukat, amelynek határán keresztül beléptek az Európai Unióba." Vagyis mindegyik takarodjon vissza Görögországba!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!