Románia: Nem kérette be a magyar külügy a román nagykövetet

2015. augusztus 11. 19:35

A román Külügyminisztérium szerint szó sincs arról, hogy a magyar külügy bekérette volna Románia budapesti nagykövetét. Szerintük Victor Micula mai látogatása román kérésre történt. Victor Ponta román miniszterelnök pedig újra üzent, ezúttal a Facebookon. Úgy fogalmazott: kormánya nem tűrheti a végtelenségig a magyar fél „kisiklásait”.

2015. augusztus 11. 19:35

Victor Ponta szerint kormánya nem tűrheti a végtelenségig Magyarország bukaresti nagykövetének és más, Romániába látogató magyar hivatalosságoknak a „kisiklásait”. A román miniszterelnök a Facebookon közzétett kedd délutáni bejegyzésben kommentálta a hétfőn fellángolt román-magyar diplomáciai vitát. 

Nem akarok a budapesti provokációk csapdájába esni, de a román kormány nem tolerálhatja a végtelenségig Magyarország bukaresti nagykövetnek és más, Romániába látogató magyar hivatalosságoknak a kisiklásait” – közölte a miniszterelnök. Hozzátette, a román külügyminisztérium hétfői álláspontja rendkívül kiegyensúlyozott volt, és megfelelt az európai normáknak és gyakorlatnak. 

Tisztelem Magyarországot és a magyar népet, de nem kell jóváhagyást kapnom Budapestről ahhoz, hogy véleményt nyilvánítsak az országomat érintő kérdésekről” – fogalmazott Victor Ponta. Hozzátette: a román politika más szereplőitől eltérően őt nem kényszerítik az Európai Néppárt (EPP) vezetői arra, hogy „behunyja a szemét”, és „alázatosan lenyelje” a diplomáciai szabályok és a két ország közötti tisztelet talajáról elrugaszkodott kijelentéseket. 

Románia: Mi kértük a meghallgatást

Közben a román külügyminisztérium az Agerpres hírügynökség megkeresésére tagadta kedden, hogy a budapesti Külügyminisztériumba kérették volna Victor Miculát Románia budapesti nagykövetét. „Pontosítjuk, hogy a magyar Külügyminisztériumban ma, augusztus 11-én sorra került meghallgatás, amelyen Victor Micula nagykövetet Magyar Levente államtitkár fogadta, a román fél tegnap, augusztus 10-én közvetített kérésére történt, és nem a magyar Külügyminisztérium általi bekéretésre. A román nagykövetség kérésére a magyar külügyminisztérium ma, augusztus 11-én válaszolt, ugyanarra a napra tűzve ki a meghallgatás időpontját” – idézte a román külügyminisztériumot az Agerpres hírügynökség. A román külügyi tárca szerint a budapesti nagykövet ugyanazokat az üzeneteket továbbította, amelyeket hétfőn Bukarestben is közöltek a magyar nagykövetség képviselőjével. 

Ez történt eddig a nyilatkozat-háborúban

Románia és Magyarország között hétfőn robbant ki diplomáciai vita, azt követően, hogy Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete egy, a Romania Libera napilapnak adott interjúban többek között arról beszélt, hogy a kétoldalú kapcsolatok alakulása az infrastrukturális együttműködésektől is függ, de ezen a téren nem létezik „elegendő jóindulat” a román fél részéről. Példaként említette, hogy a Szeged-Arad gázvezetéken még mindig csak Magyarország felől lehet gázt szállítani Románia felé, és hogy a határon áthaladó tíz út összekapcsolása Románia miatt késik.

Az interjú kapcsán hétfőn bekérették a román Külügyminisztériumba Magyarország bukaresti nagykövetségének a képviselőjét, Victor Ponta miniszterelnök pedig egy hétfő esti élő televíziós adásban kijelentette, hogy a magyar kormány provokálja Romániát. 

Kedden a magyar Külügyminisztérium azt közölte, hogy bekérették Románia budapesti nagykövetét, és közölték vele, hogy a Magyarországgal szembeni „román kormányzati kirohanások” már komolyan hátráltatják a magyar-román kétoldalú kapcsolatok és a jószomszédi viszony fejlesztését.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asszem
2015. augusztus 12. 08:50
Töketlenek, ébresztő! Olyannyira el van szakadva Erdélyre mostanra közgondolkodási szempontból is az oláh államtól, hogy az már szóbe sem rögzíthető. És miközben főként a oláhok(retardált gyengébbikjeinknek)rumünok 7millió számban hagyták el lelakott átmeneti országukat!!!, eközben ugyanők arra várnak, hogy az Orbán kormány mikor könyörül meg rajtuk, hogy lerohanva ezt a disznókócerájt, végre visszajöhessenek hazájukba, új hazájukhoz hű, jó magyar állampolgárokként! Ez úgy igaz, mint ahogyan itt ülök a laptopom mellett! Minden oláh egy végkifejletben látja saját születési lakóhelyének a megmentését: Magyarország feltámadásáéban. Persze, a szeptember 4.-i magyar-oláhra be lesznek szállítva Budapestre a legvérmesebb idomított oláh ultrák ellenünk trágárkodni! Hagyjuk őket kibontakozni provokáció szinten, ne vegyük fel a kesztyűt bár egy pillanatig se, a forró fejű magyar ultrákat meg tartsuk kordában! bárhogyan, bármi is történjék a Erdély ügyben az elkövetkező 20évben, ha teszünk valamit, egy híján 19 év múlva ismét független lesz Erdély, s ha pedig nem 19 év múlva fog bekövetkezni ugyanez! És nem mi fogjuk kiharcolni Erdély függetlenségét, mert mi úgy tűnik mindig is töketlen balfaszok voltunk egymagunkban és azok is maradunk, hanem maguk az oláh testvérék állnak majd a sarkukra ez ügyben, de akkor majd jól vigyázzunk, mert az ingyenélő fajtájuk nagyon is imádna továbbra is a magyarságunk hátán élősködni!Tehát figyelem, ezekkel mindig is kell vigyáznunk! Egy oláh, jóravaló ember, de kettő már belőlük falkát alkotnak, és onnan kezdve máris elkezdődik számunkra a földi pokol kibontakozásának állapota. De hát ebben benne kell élni, hogy megérthessük, mit jelent analfabéta előemberekkel egy közösségbe kerülni!Hogy Istennyila sújtana bele a mi örökös, minket érő boldogságos erdélyi szerencsénkbe!
Wazze
2015. augusztus 12. 08:24
Meg is lepődtem volna, ha a kakadu ki meri nyitni a pofáját, ha a románok provokálnak....
smarton
2015. augusztus 12. 07:07
A román a világ egyik legundorítóbb népe. Benne van az első háromban, esetleg négyben...
hakos
2015. augusztus 11. 23:46
Nyilvánvalóan nem kérette be a magyar külügy a román nagykövetet, hanem a román nagykövet kérette be a magyar külügyet, csak mivel a magyar külügynek nincs lába, a román nagykövetnek meg igen, ezért végül a román nagykövet ment el a magyar külügybe....:)))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!