És csak múlik, múlik...

2015. augusztus 02. 17:50

Az elmúlt huszonöt év egyik legkiábrándítóbb közösségi tapasztalata a pártállami titkosszolgálati múlt feltárásának akadozása és különösképp annak szinte teljes hatástalansága.

2015. augusztus 02. 17:50
Mink András

Hiába volt a történészek és társadalomtudósok sürgetése, figyelmeztetése, hogy a múlt eme kínos szeletének széles körű feldolgozása a sikeres rendszerváltás és a demokratikus közszellem megszilárdulásának egyik kulcseleme, a volt titkosszolgálatok és a hozzájuk bekötött vagy általuk az orruknál vezetett politikusok sikerrel hitették el a magyar társadalommal, hogy a szennyes kiteregetése lényegtelen, nincs tétje és veszélyes játék. Természetesen nincs olyan mérőeszköz, amellyel pontosan kimutatható lenne, hogy ez a főképp szocialista és jobboldali politikusok, kormányok, közéleti, média- és kulturális tótumfaktumok által generált, szívós propagandával és az ügy masszív szabotálásával létrehozott össztársadalmi közöny milyen mértékben járult hozzá a harmadik köztársaság bukásához. De gyanítható, hogy ez a hozzájárulás sokrétű volt és jelentős.

Mindenesetre szomorú tény, hogy a magyar politikai közösség különösebb skrupulusok nélkül választott be a helyi és az országos hatalomba titkosszolgálati múltú politikusokat. És olvassa, hallgatja ma is olykor orákulumként egykori téglák és szt-tisztek (azaz szigorúan titkos, polgári foglalkozással álcázott hivatásos állambiztonsági tisztek) hangzatos és hagymázas eszmefuttatásait a magyar és a világhelyzetről, az Echo TV-től az ATV-ig. És jár áhítatosan beépített főpapok által celebrált misékre, istentiszteletekre. És így tovább. Az ügynökbotrányok meg sem legyintették a politikai és kulturális elit érintett köreit, a ködösítés és maszatolás teljes sikerrel járt.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moloy
2015. augusztus 03. 17:30
Jelentsd ki: id.Mink András (apád) és/vagy Mink Andrásné (anyád) beszervezett volt/beszervezett volt, de nem jelentett/megpróbálták, de nem tudták beszervezni/beszervező volt. Ha ezzel megvagy, kijelenthetjük, hogy közelebb lettünk a feltárás végéhez.
Quet
2015. augusztus 03. 07:03
A sok kommunista geci meg diszlájkolja, köpnivaló!
Tintamin
2015. augusztus 02. 22:42
Ki akasztja meg legjobban? Hát persze, hogy a kommunista fidesz. Köszönjük.
Mich
2015. augusztus 02. 22:41
Hú, de sajnálja a Népszabadság nevű Hazugsággyár, hogy külső és belső ügynökeit még mindig nem leplezték le, és azok még mindig írhatnak ilyen cikkeket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!