Jobbik: Elfogadhatatlan az állami földek elherdálása

2015. augusztus 05. 11:29

A Jobbik vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az állami termőföldek eladásának ötletével kapcsolatban. Magyar Zoltán, a párt képviselője elmondta: minden lehetséges parlamenti eszközzel fellépnek azért, hogy a mintegy félmillió hektárnyi termőföld közösségi tulajdonban maradjon.

2015. augusztus 05. 11:29

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja az állami termőföldek eladásának ötletét, és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az ügyben – közölte Magyar Zoltán képviselő szerdán, sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus kijelentette: a hosszú évek óta tartó gyarmatosítási folyamat a végpontjához ért azzal, hogy már nemcsak a „kormányhoz közel álló” Magosz, hanem a „függetlennek szintén nem tekinthető” nemzeti agrárkamara is az állami földek eladása mellé állt.

Magyar Zoltán hangsúlyozta: a Jobbikot nem nyugtatja meg az a kormányzati válasz, miszerint még nincs döntés a kérdésben. Ne is legyen! – foglalt állást, hozzátéve: a kabinetnek erről nem a Magosszal, hanem a valóban független gazdaszervezetekkel kell egyeztetnie, amelyek azonban szavai szerint egyhangúlag ellenzik az állami földek „elherdálását”. Kik lehetnek az eladás nyertesei? – tette fel a kérdést.

A politikus, aki az agrárkamara mellett a szakminisztert is bírálta, elmondta: minden lehetséges parlamenti eszközzel fellépnek azért, hogy a mintegy félmillió hektárnyi termőföld magyar nemzeti, közösségi tulajdonban maradjon, de ha a gazdák tüntetni kívánnak, ahhoz is támogatást nyújtanak számukra.

A Fidesz szerint a Jobbik becsapja a gazdákat

A Fidesz szerint a Jobbik becsapja, kihasználja és „hergeli” a magyar gazdákat. Ahogy minden ügyben, a Jobbik a földügyekben is mást mond és mást cselekszik – írta a párt. Miközben azt ígérik nekik, hogy megvédik őket, a baloldallal együtt nem szavazták meg sem a magyar termőföld védelmét garantáló alaptörvényt, sem a helyben lakó magyar gazdákat védő új földtörvényt – mutatott rá a Fidesz.

Hozzátették: a Fidesz véget vetett a szocialisták által működtetett agrártámogatási rendszernek, amelyben az állami földek és az agrártámogatások döntő részét is a nagybirtokosok kapták, és mindössze hatszázan osztozkodtak az állami földeken, sok magyar földet zsebszerződésekkel a külföldiek kezére játszották át. Az új földpolitika működik, egyre csökken a nagybirtokok, és egyre nő a kisbirtokok aránya, a családi gazdaságok és a fiatal gazdák száma is jelentősen emelkedett. Az a cél, hogy a földek 80 százalékát családi gazdaságok, földművesek műveljék – rögzítették.

A korábbi 600 helyett már 7500 gazda kapott lehetőséget a földművelésre, a magyar termőföld alkotmányos védelmet kapott, a Brüsszel által jelenleg is támadott új földtörvény pedig garantálja, hogy a magyar földek döntő része helyben lakó gazdák és a családi gazdaságok használatában legyen, földet venni és bérelni is csak szigorú feltételekkel lehet – sorolták a közleményben.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. augusztus 06. 14:18
Egyebkent kurvajol kitalaltak Viktorek: atmutyizzak a foldberletet a haveroknak, aztan hoznak egy torvenyt, hogy meg is vehetik. A fideszmaffia kivaloan epiti a huberuralmi rendszert.
Tintamin
2015. augusztus 05. 18:42
A fideszmaffia, koszoni szepen, kurvajol van.
brekker
2015. augusztus 05. 14:11
http://magyarhirlap.hu/cikk/30901/Tamogatjak_a_magyar_fold_vedelmet A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiáll a magyar gazdálkodók és a magyar föld védelméért, ezért a hatályos jogszabályok betartásával, piaci áron, kedvező finanszírozással, az átláthatóság teljes biztosítása mellett támogatja az állami földvagyon értékesítését a magyar gazdák részére – tájékoztatta lapunkat a NAK.
brekker
2015. augusztus 05. 14:09
Az állami földek ügyében tesztelik a magyarok szellemi képességeit http://kielegyenafold.hu/vzhn.php?id=12414
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!