Befogadna egy menekülttábort Siklósnagyfalu

2015. augusztus 29. 20:33

Ideiglenes befogadóhelyet biztosítana a migránsoknak a Baranya megye déli részén található Siklósnagyfalu. A halmozottan hátrányos helyzetű kistelepülés cserébe a szennyvízhálózat kiépítését, járda építését és saját egészségház létrehozását kérné. A község vezetője közölte: ha a kormány támogatná az ötletet, akkor népszavazást írna ki a faluban a kérdésről.

2015. augusztus 29. 20:33

A Baranya megye déli részén található Siklósnagyfalu ideiglenes befogadóhelyet biztosítana a migránsoknak. A halmozottan hátrányos helyzetű kistelepülés a szennyvízhálózat kiépítését, járda építését és saját egészségház létrehozását kérné a befogadásért cserébe.

Siklósnagyfaluban nincs központi szennyvízhálózat, hiányosak a járdák, nincs élelmiszerbolt, és a háziorvos is egy másik településről jár át a betegekhez. A lakosság nyolcvan százaléka roma származású és munkanélküli vagy közfoglalkoztatott. Kosztics József polgármester a Helyi Híradóknak azt mondta: a munkaerőpiacon csak alig húszan tudtak elhelyezkedni, de a közfoglalkoztatás keretében százan kapnak munkát jelenleg is. A település adóbevétele minimális.

Siklósnagyfalu Baranya megye déli peremén fekszik

A falu lélekszáma így is gyarapszik. A helyiek életvitele kiegyensúlyozott, a település tiszta. „Vigyázunk a rendre, a faluval sikerült megértetni, hogy ha szegények vagyunk is, nem kell koszosnak és mocskosnak lenni” – mondta a polgármester. Kosztics hozzátette: „A hírekből tájékozódom és láttam a bevándorló családokat, gyermekeket az utcán feküdni. Tisztában vagyok a veszélyekkel, melyet a menekültek jelenthetnek, az esetleges terrorveszéllyel. Én mégis szívesen adnék nekik helyet. Amúgy is csak átmenetileg tartózkodnának itt, hiszen Magyarország nem végcél nekik”.

Kosztics József arra számít, hogy ha átmeneti befogadótábor épülne a falu határában lévő sportpálya melletti önkormányzati területen, akkor abból csak profitálhatna a település. Állandó lenne a rendőri jelenlét, még talán biztonsági kamerarendszer is épülne. Emellett megújulhatnának a beltéri utak és járdák, sőt a falu egy egészségházzal is gyarapodhatna. A polgármester nem tart a kulturális és nyelvi különbségtől, hiszen Siklósnagyfalu jelenleg sem egységes ebből a szempontból: most is együtt élnek a lovári, a beás és a magyar származású emberek a településen.

A község vezetője közölte: ha egyértelmű válasz érkezne a kormányzat részéről az ideiglenes befogadótábor létesítésének ötletére, akkor népszavazást írna ki a faluban a kérdésről. A polgármester szerint, ha most kérdeznék meg, akkor 10 lakosból 8 igennel szavazna az akár ötszáz migráns elhelyezésére.

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bűbájos Küsmödy
2015. augusztus 30. 10:49
Mit szól majd Siklós, Beremend,Nagyharsány??? Megint más kontójára gavallérkodna a büdös dáré!
Bűbájos Küsmödy
2015. augusztus 30. 10:40
Mit gondol minderről Siklós, Beremend, Nagyharsány stb.?? Más kontójára gavallérkodna a büdös dáré!
Tintamin
2015. augusztus 30. 10:36
Tökéletes példa arra, hogy az állam nem működik. Viktorék annyira képesek, hogy plakátokon uszítják a népet, de egy ilyen gesztussal képtelenek mit kezdeni. Dilettáns tolvaj csürhe vezeti ezt az országot. A fidesz megbukott, ugyanolyan teszetosza, szerencsétlen banda, mint az mszp. Csak többet lopnak...
kukagyerek
2015. augusztus 30. 09:53
Jocó! Muszáj neked a bajt keresni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!