Több mint 300 milliárd forint az államháztartás júniusi hiánya

2015. július 07. 18:19

Júniusban 312,2 milliárd forint volt az államháztartás hiánya, így az első hat hónapban az államháztartás deficitje 823,3 milliárd forint volt, ami az egész évre várt hiány 92,3 százaléka.

2015. július 07. 18:19

Az államháztartás központi alrendszerének június havi hiánya 312,2 milliárd forint volt, a féléves deficit 823,3 milliárd forintot tett ki – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden a kormány.hu oldalon. Tavaly ilyenkor az államháztartás központi alrendszerének deficitje 813,7 milliárd forintot tett ki. 

Júniusban a parlament 15 milliárd forinttal 892,4 milliárd forintra megemelte az idei államháztartási deficitet. Így az első hathavi hiány az egész évre várt deficit 92,3 százaléka. 

Az NGM közleményében ismét felhívta a figyelmet arra, hogy hiány teljesülése most sem időarányos, az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket. A 2015-re kitűzött hiánycél továbbra is a GDP 2,4 százaléka.

Az idei hiányon belül a központi költségvetés 868,1 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 15 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 29,8 milliárd forintos szufficittel zártak.

A szaktárca közölte: az idei és a tavalyi első hathavi hiány közti különbség most is elsősorban az uniós források eltérő alakulásából fakad. A fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételei mintegy 156 milliárd forinttal maradtak el az előző évi bevételektől az évenként változó elszámolások különbsége miatt, a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai ugyanakkor több mint 200 milliárd forinttal meghaladták az előző évi kiadásokat a felfutó kifizetéseknek köszönhetően. A tb-alapok esetében a nyugdíjkiadások alakultak magasabban az előző évinél, amelynek hátterében az 1,8 százalékos nyugdíjemelés áll.

A június havi deficit 312,2 milliárd forint volt az előző évi 132 milliárd forinttal szemben. A júniusi kamatkiadások közel 60 milliárd forinttal haladták meg az előző évit, ami a kamatfizetések éven belüli eltérő lefutásával magyarázható. 

Az adóbevételek a gazdaság folyamatos növekedése miatt magasabban alakultak, ami a befizetések nagyobb bérkiáramlás miatti növekedésének, valamint az adófizetési morál javítása érdekében hozott intézkedéseknek (például online pénztárgépek bekötése) köszönhető – írja közleményében a szaktárca.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. július 08. 09:30
Ha nem lenne 500 államtitkár, kicsit beljebb lennénk....
áfonya
2015. július 08. 02:59
Szocibolsik csak addig imádják az idegeneket még rájuk nem x-nek .
áfonya
2015. július 08. 02:41
Milliomosként kelnek útra egyes migránsok – miért nem repülővel jönnek. Több ezer eurós, nagy kockázatú befektetést igényel minden migránstól az, hogy eljusson Európába. Az azonban, hogy ezt a pénzt össze tudják szedni, nem azt jelenti, hogy gazdag vagy európai mércével valamennyire is kielégítő anyagi helyzetű emberek tartanak az EU határai felé – erről beszélt több, menekültekkel foglalkozó civil szervezet munkatársa a hirado.hu-nak. Nem a legszegényebbek jönnek,szegények nem tudnának hozzánk eljutni ,nincs pénzük. Fidesz kormány a betolakodókat ne tömje pénzel nincsenek rászorulva,gazdagabbak mint a magyarok ,szocibolsik ezért kínálják csak csokival őket . Szocibolsik a vándorok pénzére is rá tennék a kezüket a hőn szeretett betolakodók millióira fáj a foguk azért van a nagy képmutató emberbaráti szeretetük vándorokban milliókat látnak ?????? http://www.hirado.hu/2015/07/06/milliomoskent-kelnek-utra-egyes-bevandorlok-miert-nem-repulovel-jonnek/
Laibach
2015. július 07. 22:38
Csak le ne álljon az Audi mert akkor végünk :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!