Nem tudta ellenőrizni a JESZ-t a számvevőszék

2015. július 28. 11:21

Nem adta át az ellenőrzéshez szükséges dokumentumokat az Állami Számvevőszéknek a főleg Bokros Lajos elutasításáról ismert MDF-utód Jólét és Szabadság Demokrata Közösség. Az ÁSZ emlékeztetett: törvényi felhatalmazása alapján kétévente ellenőrzi a központi költségvetésből rendszeres támogatásban részesülő pártok gazdálkodását.

2015. július 28. 11:21

Nem bocsátotta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) rendelkezésére az ellenőrzéshez szükséges dokumentumokat a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ), ezért az ÁSZ az ügyészséghez fordult – közölte a számvevőszék kedden az MTI-vel. Az ÁSZ emlékeztetett: törvényi felhatalmazása alapján kétévente ellenőrzi a központi költségvetésből rendszeres támogatásban részesülő pártok gazdálkodását.

Az ellenőrzés során azt értékelik, hogy a közzétett éves beszámolók a törvényi előírásoknak megfelelnek-e, a könyvvezetés és gazdálkodás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat, a párt a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használt-e fel, illetve, hogy az előző ellenőrzés során tett felhívásokat végrehajtotta-e. A számvevőszék a JESZ 2012-2013-as gazdálkodását kívánta ellenőrizni.

A JESZ a számvevőszéki ellenőrzés () lefolytatásához szükséges dokumentumokat teljes körűen nem bocsátotta az ÁSZ rendelkezésére, ezért az ÁSZ közreműködési kötelezettség megsértése miatt az illetékes hatósághoz fordult” – közölte a számvevőszék. Hozzátette, a dokumentumok hiánya miatt nem tudták ellenőrizni azt, hogy a JESZ közzétett éves beszámolója, könyvvezetése, gazdálkodása, továbbá a források felhasználása megfelelt-e a jogszabályoknak, így az ellenőrzés végrehajtása meghiúsult.

A JESZ nem tette lehetővé az ellenőrzési programban meghatározott kockázatbecslési munkalapok kitöltését és az ellenőrzési mintavételezés elvégzését, amellyel az ellenőrzés lefolytatását meghiúsította” – írta a számvevőszék.

JESZ: A párt már pótolta a dokumentumokat

A pártelnökség közleménye szerint a JESZ valóban nem tudott határidőre átadni minden kért dokumentumot, aminek elsősorban az volt az oka, hogy a szervezet „humánerőforrás-gondokkal küzdött”. Erről július 6-án és 23-án is írásban tájékoztatta a párt az ÁSZ elnökét, egyúttal kérve a határidőn túli hiánypótlás engedélyezését.

A JESZ már pótolta a hiányzó dokumentumokat, és kéri az számvevőszék újabb vizsgálatát – tették hozzá. A párt gazdálkodását az elmúlt négy évben többször vizsgálta az ÁSZ, és nem talált komoly hibát. A JESZ gazdálkodása most is megfelel a törvényi előírásoknak – írták.

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szorgos Lajhár
2015. július 28. 15:18
"A pártelnökség közleménye szerint a JESZ valóban nem tudott határidőre átadni minden kért dokumentumot, aminek elsősorban az volt az oka, hogy a szervezet „humánerőforrás-gondokkal küzdött”. Erről július 6-án és 23-án is írásban tájékoztatta a párt az ÁSZ elnökét, egyúttal kérve a határidőn túli hiánypótlás engedélyezését. A JESZ már pótolta a hiányzó dokumentumokat, és kéri az számvevőszék újabb vizsgálatát – tették hozzá. A párt gazdálkodását az elmúlt négy évben többször vizsgálta az ÁSZ, és nem talált komoly hibát. A JESZ gazdálkodása most is megfelel a törvényi előírásoknak – írták." Mivel tudtommal 1% alatt szerepeltek, legfeljebb a tized %-okat kapott jelöltjeik által felmarkolt pénzt lehet vizsgálni. A fasori székházuk egyébként kihalt. Szép csendesen feloszlanak a nagy semmibe.
nick89
2015. július 28. 12:20
A JESZ csak azt folytatja, amit az MDF abbahagyott. Mit csodálkoztok ezen?
1120
2015. július 28. 11:38
Amikor megtudtam, hogy JESZ-re változtatták az MDF nevét, abban a pillanatban biztos voltam benne, hogy azt a néhány %-nyi szavazójukat is elvesztették. Mindörökre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!