Az EP csütörtökön az úgynevezett a körkörös gazdaságról hozott állásfoglalásával kiállt amellett, hogy a boltokban, vendéglátóiparban, valamint a háztartásokban képződő élelmiszer-hulladék mennyiségét 2025-ig 30%-kal csökkentsék. A Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő oldalán megjelent cikk szerint az európai polgárok mintegy 90 millió tonna élelmiszert pazarolnak el évente. Ez fejenként 180 kg kidobott élelmiszert jelent. Az ehető és egészséges élelmiszernek sokszor akár az 50%-a is szemetesbe kerül a háztartásokban, boltokban, éttermekben és az élelmiszerellátási lánc más szakaszaiban.
Hölvényi György szerint „az élelmiszerpazarlás csökkentésében kiemelkedő szerepe lehet az élelmiszerbankoknak, a jótékonysági- és más civil szervezeteknek”. Emlékeztetett: Magyarországon a Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005 óta 34 ezer tonnányi élelmiszert osztott szét a rászorulók között.
Hölvényi szerint az Európai Bizottságnak most már cselekednie kell, ezért írásbeli kérdéssel fordult az EB felé. Ebben aziránt érdeklődött, hogy a brüsszeli testület a fenti tények ismeretében milyen lépéseket fog tenni az Európai Unión belüli élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. A kereszténydemokrata politikus arra is választ vár: milyen pénzügyi forrásokat tervez a Bizottság bevonni a kitűzött célok megvalósítására.