Vasárnapi zárva tartás: újra benyújtotta népszavazási kezdeményezését az MSZP

2015. június 30. 19:59

Miután jogerősen eldőlt, hogy a Thürmer Gyula által benyújtott kérdésről nem lehet népszavazást kiírni, az MSZP ezúttal nem késlekedett, és rögtön benyújtotta saját kezdeményezését a Nemzeti Választási Irodának.

2015. június 30. 19:59

Az MSZP népszavazási kezdeményezést nyújtott be a vasárnapi nyitva tartásról a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) kedden. Az ellenzéki párt közleménye szerint az MSZP-nek sikerült elsőként benyújtania a vasárnapi nyitva tartásról szóló új népszavazási kezdeményezést. A szocialista párt közleményében azt írta: az MSZP azt követően nyújtotta be kérdését hitelesítésre, hogy a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egy korábbi határozatát, amelyben elutasított egy másik, azonos témájú kezdeményezést.

A népszavazási kezdeményezést Litresits András, az NVB MSZP által delegált tagja adta le az NVI elnökhelyettesének. Az MSZP azért most adta le a kezdeményezését, mert a jogszabály értelmében amíg egy másik azonos témájú kezdeményezés elbírálása jogerősen nem történt meg, addig új kérdés nem nyújtható be. A Kúria keddi jogerős döntésével azonban a témakör védettsége megszűnt és ez kaput nyitott egy új kezdeményezés leadására – írták a közleményben.    

Az ellenzéki párt kitért arra, hogy a törvény értelmében néhány hónapon belül a választópolgárok népszavazáson dönthetnek az alábbi kérdésben: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?” 

Az MTI megkeresésére az NVI azt közölte, megkapták az MSZP népszavazási kezdeményezését.

Korábban Thürmer Gyula miatt nem hitelesítették az MSZP vasárnapi zárva tartással kapcsolatos kérdés. A Munkáspárt elnöke ugyan más kérdést tett fel, de mivel ugyanarról a témáról volt szó, és ő előbb benyújtotta a saját kérdését, ezért az MSZP-s kérdéssel már nem is foglalkoztak érdemben.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2015. július 01. 13:17
Érdekes, más országokban ahol bevezették a vasárnapi zárva tartást, azt a baloldal kezdeményezte.
bajai
2015. július 01. 08:21
Az előző kérdés ostobaság volt, de ez is több sebtől vérzik. Példának kettő 1.Kevesen, sőt szinte senki sem ismeri a hivatkozott törvényt. (Pl., igaz a zárórendelkezésben, de ez is benne van: A Kertv. 6. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(5) A  kereskedelmi hatóság bejelentés alapján vagy hivatalból – a  lakók egészséges életkörülményeinek és pihenéshez való jogának biztosítása érdekében – a  külön jogszabályban meghatározott veszélyes mértékű zaj esetén az üzlet éjszakai (22 óra és 6 óra közötti) nyitva tartását – korlátozhatja akkor is, ha az üzlet a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény vagy a  felhatalmazása alapján kiadott kormányrendelet rendelkezései alapján nyitva tarthat. A  korlátozás keretében a  kereskedelmi hatóság a  jogsértő állapot megszüntetéséig kötelező éjszakai zárvatartási időszakot rendelhet el.”) 2. Mivel a törvény sok mindent tartalmaz meg lehet semmisíteni és újat hozni, amiben a lényeg ugyanaz. Természetesen én sem tudom a tutit, de valami ilyesmivel próbálkoznék: Az üzletek vasárnapi nyitvatartását ne szabályozza külön törvény. Nyitvatartásukra a más szolgáltatási szektorokra is vonatkozó szabályok vonatkozzanak. Itt a második rész átfogalmazáshoz kellenének megfelelő, nem csak jogszabályi, ismeretek.
hátakkor
2015. július 01. 06:47
Íme megint, egy "baloldali" párt harca a vasárnapi munkavégzésért. Is. :) 24 óra, 7 nap - meló.
Tintamin
2015. július 01. 01:15
Na, maegnézném, milyen okos érvrendszerrel indul az Állami Párttévé ez ellen, ha élesbe fordul. Az "utca embere" kurvára fogja ellenezni, hogy el tudjon menni vasárnap boltba....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!