Több államilag finanszírozott felsőoktatási helyet akar a Jobbik

2015. június 26. 13:39

Dúró Dóra szerint a jelenlegi rendszer nem biztosítja a társadalmi mobilitást, ezért több államilag finanszírozott felsőoktatási helyet szorgalmaz.

2015. június 26. 13:39

A Jobbik az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek számának növelését sürgeti, mert értékelésük szerint a jelenlegi rendszer nem biztosítja a társadalmi mobilitást. Dúró Dóra, a parlament kulturális bizottságának jobbikos elnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján az Aktív Fiatalok kutatására hivatkozva azt mondta: a hallgatók fele olyan családból érkezik az egyetemekre, főiskolákra, ahol legalább az egyik szülő diplomás.

A szegény családba születettek sorsa megpecsételődik, nem tudják őket magasabb színvonalú iskolába járatni szüleik, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) pedig nem tudta csökkenteni a különbségeket a köznevelésben – összegzett a jobbikos politikus, aki szerint az önkormányzatoknak továbbra is meg lehetne adni az intézményfenntartás lehetőségét vagy szélesebb jogosítványokat.

Dúró Dóra utalt arra is, hogy a hallgatók pénzüknek csak kis hányadát költik szórakozásra, a nagyobb rész lakhatásra és utazásra megy el. Az esélyek javításával indokolta azon javaslatukat, hogy a diákok egy alkalommal ingyenesen tehessenek nyelvvizsgát. A jobbikos politikus szóvá tette, hogy nem kapott támogatást az a módosító javaslatuk, amely megváltoztatta volna a költségtérítéses és állami hallgatók közötti átsorolást. Szerinte a mostani rendszer rossz és mindössze a hallgatók egy százaléka tud élni a lehetőséggel.

A felmérés alapján a Jobbikról a legtöbb hallgató támogatásával rendelkező pártként beszélt és kijelentette: tiltakoznak a György Péter által az ELTÉ-n kezdeményezett rasszizmus kultúrtörténete című tárgy ellen, szerintük nincs szükség direkt pártpolitikai célú kurzusokra.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
katus
2015. június 26. 16:31
JOBBIKOS LETT AZ ÉV ALPOLGÁRMESTERE Az év polgármestere ugyan kormánypárti lett, viszont az év alpolgármestere díjat egy ellenzéki vihette haza. Méghozzá egy jobbikos, Fidrus Péter a nemzeti radikális párt ózdi alelnöke. Díjat nyert az "önkormányzatképes" ellenzéki erő. Az idén Pécsen megrendezésre kerülő XXI. Városi Polgármesterek Randevúját, Páva Zsolt a település fideszes polgármestere a városi önkormányzatok legnagyobb hagyománnyal bíró szakmai rendezvényének nevezte. Az eseményt Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntötte. Fidrus Péter azt mondta, hogy nem a szavak embere, olyan, mint a székely ember, akkor beszél, ha van mondanivalója. Megköszönte Ózd város lakóinak a bizalmat, a szeretetet és a szavazatokat. Megjegyezte: a megválasztása óta eltelt szűk hat hónap kevés ahhoz, hogy maradandót alkosson a közigazgatásban, ezért szerinte a díj elnyerése annak köszönhető, hogy “egy újféle politikai stílust képviselünk, nyitottak, átláthatóak és elérhetőek vagyunk városunk lakói számára, amit ők a jelek szerint díjaznak, elismernek. Elsősorban tehát a város vezetésében dolgozó kollégáimnak lehetek hálás -élükön a polgármester úrral-, akikkel szorosan együttműködve, elkötelezetten dolgozunk azért, hogy ez a város elindulhasson a szebb jövő irányába.” - írta Fidrus köszönőlevelében Janiczak Dávidra (Jobbik), Ózd polgármesterére utalva. Hozzátette: “ez a díj megerősít minket abban, hogy jó az az irány, amelyet kitűztünk magunk elé, és amelyen lépésről-lépésre következetesen haladunk, átlépve a sok esetben rossz szándékkal elénk gördített akadályokat, túllépve a gáncsoskodásokon.” A rendezvény után az ózdi városvezetés delegációja a “polgármesterek fasorán” elültetett egy fenyőfát is. Az év jegyzője egyébként Pécs jegyzője, Lovász István lett, az év polgármestere díjat pedig Hajdúböszörmény első embere, Kiss Attila (Fidesz-KDNP) nyerte el.
drkovax
2015. június 26. 16:15
Épül a HaHaDuDó koalíció ... De miért egymás leghülyébb ötleteit kell elfogadnotok ?
qccqccqcc
2015. június 26. 15:38
Nyissatok egyetemet, nácicák, és finanszírozza KGbéla...
yanoo
2015. június 26. 14:35
" Inkabb legyen lenyegesen kevesebb, de azok valodi piackepes es ertekteremto tudassal." Egyetértek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!