Miskolci roma önkormányzat: Helytállóak az ombudsman megállapításai

2015. június 10. 18:01

A miskolci roma nemzetiségi önkormányzat üdvözli az alapvető jogok biztosának jelentését, amely szerint jogsértőek a Miskolcon zajló, főleg roma embereket érintő közös hatósági ellenőrzések.

2015. június 10. 18:01

A miskolci roma nemzetiségi önkormányzat üdvözli és helyesnek tartja az alapvető jogok biztosa és a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese jelentését, amely szerint jogsértőek a Miskolc bizonyos városrészeiben zajló, túlnyomórészt roma embereket érintő közös hatósági ellenőrzések – közölte Váradi Gábor, az önkormányzat elnöke az MTI-vel szerdán.

 
Üdvözlik az ombudsman és helyettese jelentését, amely átfogó és alapos tájékozódás után egyértelműen megerősíti azt a kezdetektől hangoztatott vélekedésüket, hogy ezen eljárások, rendeletek és intézkedések során súlyos alapjogi visszásságok állapíthatók meg – fogalmazott közleményében a roma önkormányzat elnöke.
 
A jelentés megállapítja például, hogy önkormányzati rendészet által koordinált együttes hatósági ellenőrzéseknek nincs jogszabályi alapjuk, nem egyeztethetők össze a jogállamiság elvével és a jogbiztonság követelményével – idézte fel. Ugyanakkor „megerősítette, hogy a szegregátumokban tapasztalt körülmények miatt súlyosan sérül az ott élő lakosság emberi méltósághoz való joga és a gyermek legfőbb érdekének alkotmányos alapelve”.
 
Váradi Gábor közleménye arra is emlékeztet, hogy az ombudsman számos ajánlást fogalmazott meg a miskolci közgyűlésnek, egyebek mellett az együttes hatósági ellenőrzések haladéktalan beszüntetését, valamint szorgalmazza a városban kialakult telepek felszámolására, újratermelődésük megakadályozására vonatkozó komplex program és feladatsor kidolgozását.
 
A miskolci roma önkormányzat szerint csak egy átfogó koncepció alapján, az érintettek bevonásával kialakított „stratégia és cselekvési terv vezethet az igen súlyos problémák kezeléshez, ennek kialakításában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mellett minden olyan kompetens civil szervezetnek részt kell vennie”, amely ismeri és képviselni tudja az ott élő embereket.
 
Kulcsfontosságú, hogy az erre a célra alakuló munkacsoportban döntéshozóként, szakértőként vegyenek részt az érintett civilszervezetek és az miskolci roma nemzetiségi önkormányzat delegáltjai, az önkormányzati fenntartású intézmények képviselői és a város által megbízott civilszervezet mellett – írta Váradi Gábor.
 
A nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsman-helyettes, Szalayné Sándor Erzsébet június 5-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy jogsértőek a Miskolc egyes városrészeiben zajló közös hatósági ellenőrzések, amelyek túlnyomórészt roma embereket érintenek. Azt mondta: Miskolcon olyan jogszabályi felhatalmazás nélküli, megfélemlítő hatású, razziaszerű közös hatósági ellenőrzési gyakorlatot alakítottak ki, amely a tisztességes eljáráshoz, a magánszférához és a jogorvoslathoz való jogot, valamint az egyenlő bánásmód követelményét is sérti. Székely László, az alapvető jogok biztosa ugyanott a hatósági ellenőrzésekkel és a miskolci lakhatási feltételeket érintő intézkedéssel kapcsolatban a társadalmi szolidaritás durva megsértéséről beszélt. Hangsúlyozva azt is, hogy Miskolc egyedül nem képes ezen társadalmi probléma rendezésére.
 
Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), Miskolc polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón reagál az ombudsmani jelentésre.
 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2015. június 11. 07:56
Mi a különbség a roma és a cigány között?
szuverén
2015. június 11. 07:50
-Valami rejtélyes oknál fogva, a; bűnsegéd kifejezés jut eszembe. -Renan: "Senkinek sincs annyira igaza, hogy ellenfele, teljességgel tévedne.” A jogbiztos, csak jogtalanságot mantrázott. Kizárt, hogy az ellenőrzés, kizárólag jogtalanság volt. -Az üzenet világos: A deviánsoknak; jog minden mennyiségben. Kötelesség; egy szál sem. -Azonban, ne legyünk igazságtalanok. Az átlag dolgozó, törvénytisztelő állampolgárnak is van, két alapvető joga: Tűrni!!! és tűrni!!!
thymian
2015. június 11. 00:40
Ombudsmanó helyettes majd kifizeti a lopott áramot is. https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Efl4wDRgDI8 Nincs villanyórájuk, de ég a villany. Máshol még a fagyasztót is ingyen árammal működtetik. Így lehet ám szépen élni. :D Valakinek ki kell fizetnie azt az áramot is, amit ők fogyasztanak. Nem mellesleg, ez bűncselekményre történő felbujtás. Mi az hogy ellenőrizni merik "szegény" cigányokat.
bakonyibetyar
2015. június 10. 20:51
1990 A miskolci roma kisebbségi önkormányzat 2015 A miskolci roma "nemzetiségi" önkormányzat 2040 A miskolci magyar kisebbségi önkormányzat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!