Csütörtök reggelig 85 plakátrongálásról történt bejelentés

2015. június 18. 11:52

Nyílt ülésen tárgyalt a nemzetbiztonsági bizottság a nemzeti konzultációs plakátok megrongálásáról, melyen elhangzott: a plakátrongálások ügyében csak nyílt, jogszerű szolgálatot teljesítettek a rendőrök, titkos információgyűjtést nem végeztek, titkos akciót sem hajtottak végre.

2015. június 18. 11:52

A Belügyminisztérium (BM) által felügyelt titkosszolgálatok nem vettek részt a kormány bevándorlásról szóló plakátjainak megrongálásával összefüggő ügyekben – jelentette ki a tárca rendészeti államtitkára csütörtökön az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén. Tasnádi László maga kezdeményezte, hogy a nemzeti konzultációs plakátok megrongálásáról nyílt ülés keretében, a sajtó jelenlétében beszélhessenek, miután a rendőrséget több olyan vád érte, hogy titokban, illetve nyíltan figyelték a plakátokat. A BM államtitkára leszögezte: a rendőrség a mindenkori törvényeknek megfelelően végzi a munkáját.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke a BM és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) képviselőitől megkérdezte, hogy a plakátok megrongálása ügyében a rendőrség indított-e titkos eljárást és a titkosszolgálatok részt vettek-e ezzel összefüggő akcióban. Papp Károly országos rendőrfőkapitány az ülésen felidézte, hogy Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke már június 2-án, majd Juhász Péter (Együtt) is a plakátok megrongálására szólított fel. Vajnai Attila, az Európai Baloldal – Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke még kétezer forintos ellentételezést is ígért érte.

Az ORFK vezetője a bizottság előtt viszont kiemelte: a rendőrségnek nincs és nem is volt listája a kihelyezett plakátokról. Az első bejelentés június 6-án reggel érkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányság központjába arról, hogy a Népfürdő utcában két helyen is megrongáltak plakátokat. A rendőrök a helyszíni szemlén fényképeket készítettek és festékmaradványokat – mint a főkapitány kiemelte: nem ujjlenyomatokat – rögzítettek. Majd a térfigyelő kamerák felvételei alapján megállapították, hogy a rongálást egy ember követte el. Ezen túlmenően - a 444.hu portálon közzétett képek alapján - a rendőrség a III. és a XIII. kerületben rendelt el visszatérő közterületi ellenőrzéseket.

Papp Károly a XIV. kerületi Gundel Károly utcában történt esetről azt mondta, hogy a helyszíntől a rongálás idején hatvanöt méterre voltak a rendőrök. Akkor hat ember állítottak elő és hallgattak meg a rendőrök, de sem ujjlenyomatot, sem DNS-mintát nem vettek tőlük – közölte. A rendőrfőkapitány egy június 8-ai esetről is beszámolt, amikor egy magánszemély tett bejelentést arról, hogy az ingatlanja területén lévő plakátot festékkel dobálták meg. A megérkező rendőrök azonban a helyszínt nem biztosították, a bűncselekmény gyanúját sem ismerték el, ezért az intézkedés ügyében tényfeltáró vizsgálatot rendelt el.

Az ORFK vezetője kiemelte: a plakátrongálások ügyében csak nyílt, jogszerű szolgálatot teljesítettek a rendőrök, titkos információgyűjtést nem végeztek, titkos akciót sem hajtottak végre. Ha ilyen lett volna, akkor nem nyílt, hanem minősített rendőri jelentés készült volna az ügyben – emelte ki Papp Károly, megjegyezve: ha így történt volna, akkor a rendőri intézkedésekről is csak zárt ülésen számolhatott volna be. Csütörtök reggel hat óráig 85 plakátrongálásról érkezett bejelentés, amelyek közül 59 esetben indítottak eljárást – ismertette a főkapitány. Molnár Zsolt a bizottság elnökének kérdésére azt mondta, hogy a károk eltérőek, plakátonként 20 ezertől 70 ezer forintig terjednek.

Molnár Zsolt már az ülés elején jelezte, hogy az ügyvédi lehallgatásokról szóló hírekről is tájékoztatást vár a belügyi tárcától. A BM rendészeti államtitkára erre ugyancsak nyílt ülés keretében kívánt válaszolni. Tasnádi László kiemelte: „ügyvédek ellen volt, van és lesz lehallgatás”. Ugyanakkor leszögezte: ennek megvannak a törvényes feltételei. Minden lehallgatás bírói vagy igazságügyi miniszteri engedélyhez kötött - tette hozzá.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rojtos
2015. június 18. 12:27
"A két szélsőséges párt versengése őrjöngő elmebeteg országot csinál ebből a helyből :(" Nagyon igazad van, te vagy rá az élő példa. Ugorj már vízbe, szemlátomást megártott a hőség.
csuka
2015. június 18. 12:20
Plakátrendőrség ...
adam
2015. június 18. 11:59
Ez mondanivalója és a színvonala 2015-ben a magyar(országi) ellenzéknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!