Minisztériumot, államtitkárt és médiumokat perel az LMP-s képviselő

2015. május 29. 13:22

Sallai R. Benedek azt sérelmezi, hogy Bitay Márton államtitkár az állami tévében azt mondta róla: az érdekeltségébe tartozó cég, valamint családtagjai több mint 216 hektár állami földet használnak. Az LMP-s politikus szerint ez nem igaz, ezért bepereli a Földművelésügyi Minisztériumot, az államtitkárt, és azokat a médiumokat is, akik az állításokat kritika nélkül átvették.

2015. május 29. 13:22

Személyiségi jogi pert indít a Földművelésügyi Minisztérium és államtitkára, Bitay Márton ellen „valótlan állításaik miatt” Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője, aki azon médiumokat is bepereli, akik az állításokat kritika nélkül átvették. Ezt pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be a politikus.

Bitay Márton a többi közt az M1 aktuális csatornán szerdán azt mondta: Sallai R. Benedek, az érdekeltségébe tartozó cég, valamint családtagjai több mint 216 hektár állami földet használnak. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden a politikus interpellációra adott válaszában pedig kifogásolta, hogy a képviselő folyamatosan támadja a kormány birtokpolitikáját, majd példát hozott arra, a képviselő haszonélvezője annak.

Sallai R. Benedek tagadja, hogy a kormány birtokpolitikájának haszonélvezője lenne, de azt is, hogy maga kétszáz hektár feletti állami földet használ. Mint mondta, azt várja a bíróságtól, hogy megállapítsa: a minisztérium és az államtitkár hazugságokat terjesztett, és kötelezze őket a valós tények közlésére.

Kifejtette: egyéni vállalkozói tevékenysége keretében nem rendelkezik állami földdel, felesége nyert két pályázaton összesen 50 hektárnyi területet. „Amit hozzámaszatol még a kormányzat”, az egy non-profitként működő kft. által nyert 150 hektárnyi terület. Az Alsó-Berettyó Melléki Kft. zömében természetvédelmi szervezetek tulajdonában van – ezek egyike egy korábban általa vezetett egyesület –, csekély, néhány százalékban azonban olyan magánszemélyek is birtokolják, akik felajánlották saját védett területeiket, köztük ő és a felesége. Hangsúlyozta: a kft. védett területeken, őshonos magyar fajták fenntartásával foglalkozik.

Beszámolt arról is: az LMP országgyűlési képviselői maguk és hozzátartozóik vagyonnyilatkozatát is közzétették honlapjukon. Azt is kezdeményezni fogják: a képviselői vagyonnyilatkozatok a jövőben a földhaszonbérleti jogok adatait is tartalmazza. Hangsúlyozta: továbbra is fenntartja a földművelésügyi tárca bírálatát, amelyeket a minisztérium nem cáfolt. Állításai szerint több tízezer hektárt juttattak olyan személyeknek, akik nincsenek rászorulva az állami földbérletre, a vidékfejlesztési forrásokból több ezermilliárd forint megy el olyan milliárdosoknak és politikusoknak a háttérországába, akik erre szintén nincsenek rászorulva. A kormány vidék- és birtokpolitikája pedig tönkreteszi a vidéket, a forrásokat ugyanis „haveri körnek fizetik ki” – hangoztatta.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wendriner
2015. május 30. 09:15
Beni! Hazudni csak pontosan , szépen...
Anti Komcsi
2015. május 30. 00:21
Mondtam már hogy gyurcsányosodik az LMP Kényszeres szereplési vágy, perrel fenyegetés. Ugyanolyan komcsi bunkók.
Morgen
2015. május 29. 18:42
Pereljenek! Az ATV-függők elcsámcsognak rajta jó hosszú ideig. Idióták gyülekezete.
tango47
2015. május 29. 17:21
A helyes szám szerinte 214 hektár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!