Sokkoló: az egyik legnépszerűbb ropogtatni való is szerepel a legártalmasabb ételeink listáján
Rákkeltő anyagok – kiderült, melyik három összetevő a legveszélyesebb az élelmiszerekben.
Öt év alatt kilencről húsz százalékra nőtt az elhízott fiatal férfiak aránya Magyarországon, mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese az M1 hétfő esti műsorában.
Martos Évát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az OÉTI múlt héten publikálta 2014-es országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatának eredményeit, amelyek szerint tavaly a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyosnak vagy elhízottnak számított, a nők 62 százalékának, a férfiak 67 százalékának, összesen mintegy 5 millió embernek volt súlytöbblete. A főigazgató-helyettes arról beszélt: annak élettani magyarázatai is vannak, hogy az életkorral nő a túlsúlyosak és elhízottak aránya. Ám más okai lehetnek annak, hogy 2009-hez képest a 18-34 év közötti elhízott férfiak aránya 9-ről 20 százalékra nőtt.
Ennek lehetséges okai között említette a mozgásszegény életmódot és a marketing hatását, vagyis, hogy az emberek sokszor kis távokra is autóval mennek, illetve, hogy az elmúlt húsz évben másfél-kétszeresére nőttek az ételadagok. Emellett még rengeteg összetevője van az Európában általános jelenségnek, mondta, hozzátéve: egy napokban tartott nemzetközi konferencia is azzal a tanulsággal zárult, hogy az egyén, a szülő, a család és a társadalom felelőssége mind fontos tényező.