„Meg kell szüntetni az etnicizáló értelmezéseket”

2015. április 15. 11:05

A cigányokkal kapcsolatos társadalompolitikai probléma olyan össztársadalmi probléma, amely nem a cigányok problémája – mondja Zolnay János szociológus. Setét Jenő szerint az intézményi rasszizmus sem hagyott alább az elmúlt években.

2015. április 15. 11:05

Setét Jenő civil jogvédő szerint a roma közösségek számon tartják a romagyilkosságokat, de alapvetően a társadalom egészéből szerinte nem váltott ki semmilyen különösebb együttérzést, vagy olyan közös társadalmi fellépést, amely ezzel az eszmével, magatartással szembe szállhatott volna. „Összességében az események időpontjában és azt követően sem generálódott érzékelhető társadalmi szolidaritás” – mondta. A médiafelületeken sem kapott akkora publicitást az esemény és az egész drámai sorozat mint más esetek – tette hozzá.

Zolnay János szociológus a romagyilkosságokról úgy véli, „nem tanultunk belelő, de még tanulhatunk”. A romák mint egy egységes közösség sérelmeiért elkövetett gyilkosság sorozat az többé kevésbé arányban van a romák terhére rótt bűnökkel. A társadalom pedig ezzel próbálja elhárítani magától ezt a történetet – mondja Zolnay. Különösen akkor ha ehhez politikusoktól is segítséget kap – tette hozzá Setét Jenő, aki úgy gondolja, nem történt változás: az intézményi rasszizmus sem hagyott alább. 

A cigányokkal kapcsolatos társadalompolitikai probléma az össztársadalmi probléma: az alacsony foglalkoztatástól, a közoktatás problémáin keresztül egészen a falusi gettósodásig olyan probléma, amely nem a cigányok problémája. A magyar társadalomnak valahogyan rá kell jönni arra, hogy csak úgy tudja a saját problémáit megoldani, ha megszünteti az etnicizáló értelmezését a problémáknak – mondja Zolnay János.

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DFK
2015. április 16. 09:39
Akkor előnyöket se kérjen senki azért mert cigány.
bakonyibetyar
2015. április 16. 09:11
Én se hasonlítottalak a setét jenőhöz, pedig EGYETLEN konkrétumot sem mondasz, mindig csak általánosságban beszélsz... Lehet, hogy csak ennyi telik tőled ? Az is nagy különbség köztem és megélhetési jogvédő setét köcsög között, hogy neki, nekik tényleg mindent a seggük alá laktak, nekem meg ? Nem ismered, nem ismerheted az élettörténetemet, ajánlom, ne ítélj meg túl könnyen... Ez a "maszatoló stílus nekem azért nem rokonszenves mert, NEM ŐSZINTE. Ló utca 6. házias kifőzde, az őszinte, kőkemény konkrétum, lehet, hogy nem jó ötlet, de legalább a SZÁNDÉK díjazható lenne.
bakonyibetyar
2015. április 16. 07:26
De Setét vagy te, jenő? Mikor tüntetűnk már a magyarságot hátrányosan érintő, kirekesztő c. meg zs. rasszizmus ellen:
kvid
2015. április 15. 22:44
a milliardok odaadasan es a pozitiv diszkriminacion kivul mit kellene meg tennunk? talan a felzarkozas iranti vagy is kellene, sot netan meg tenni is kellene a felemelkedesert. az is biztos veletlen, hogy ugyanazon a csoportok kapcsan hasonlo problemak merulnek fel az osszes orszagban....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!