Újabb kilenc kérdésről akarnak népszavazást az ellenzéki civilek

2015. április 10. 12:31

A kiégett paksi fűtőelemek atomtemetőjéről, a kórházi várólistákról és az ingyenes gyermekétkeztetésről is népszavazást tartanának az ellenzéki civilek. A netadós tüntetéseket szervező Gulyás Balázs most kilenc népszavazási kérdést nyújtott be, miután az NVB a civilek korábbi 19 kérdéséből 16-ot nem jogerősen elutasított.

2015. április 10. 12:31

Nem elég a 19 kérdéses népszavazás az ellenzéki civileknek, újabb kilenc népszavazási kérdést nyújtottak be az NVB-hez. A testület előzőleg a benyújtott 19 kérdésből csak hármat tartott elfogadhatónak: a tankötelezettségről, a vagyonnyilatkozatokról és a kötelező kamarai tagdíjakról szólókat. Ez a döntés még nem jogerős, az elfogadó és az elutasító határozatok ellen is érkeztek fellebbezések, így a Kúria fog dönteni. 

Most a korábbi netadós tüntetéseket szervező Gulyás Balázs nyújtott be újabb kilenc kérdést – írja az Index. Ezek közt szerepel például, hogy ne lehessen atomhulladékot elhelyezni az országban, hogy az országgyűlési képviselők megbízatásuk idejére ne kapjanak nyugdíjat, vagy, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezető tisztségviselői is feleljenek a jegybank által okozott kárért. 

A kérdések között olyan felvetések is szerepelnek, mint hogy a cégjegyzék tartalmazza a cégek tényleges tulajdonosait, illetve, hogy csak objektív szempontok alapján lehessen az állami termőföldet haszonbérbe adni.

A kérdések pontosan a következők:

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az intézményi várólistára való felkerüléstől számított legfeljebb hat hónapon belül hozzájuthasson a beteg a nem azonnali ellátást igénylő egészségügyi ellátáshoz?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy állami tulajdonban álló termőföld csak objektív szempontokat értékelő pályázat alapján legyen haszonbérbe adható?
  3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek számára az év minden napján ingyenes gyermekétkeztetést biztosítson az állam?
  4. Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország területén ne működhessen a kiégett nukleáris üzemanyag végleges elhelyezésére szolgáló létesítmény?
  5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az öregségi nyugdíj folyósítása az országgyűlési képviselői megbízatás idején szüneteljen – a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?
  6. Egyetért-e Ön azzal, hogy a gazdasági társaságok tényleges tulajdonosait a cégjegyzék tartalmazza?
  7. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezető tisztségviselői Magyar Nemzeti Bankkal egyetemlegesen feleljenek a Magyar Nemzeti Bank által közigazgatási jogkörben okozott kárért?
  8. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a munka törvénykönyvét, hogy a teljes munkaidőre megállapított kötelező legkisebb havi munkabér nettó összege ne lehessen alacsonyabb, mint a Központi Statisztikai Hivatal által az előző évre meghatározott létminimumnak az egy fogyasztási egységre számított átlagos értéke – a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?
  9. Egyetért-e Ön azzal, hogy az állami tulajdonban álló védett és fokozottan védett, valamint a védelemre tervezett gyep- és szántóterületek vagyonkezelője csak nemzeti park igazgatóság lehessen – a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. április 11. 08:41
11. Egyet ért-e Ön azzal, hogy ezek egyre hülyébbek? 12. Egyet ért-e Ön azzal, hogy a civilek is tegyék nyilvánossá vagyonnyilatkozatukat? .. ..
magnamater
2015. április 11. 08:22
A tisztelt baloldalnak eszébe nem jutna,az agresszíven felvetett kérdéseket hatalomra jutása esetén néki kell megoldania.
moricka13
2015. április 11. 02:51
GULYÁS BALÁZS, A MEGÉLHETÉSI CIVIL, ÉS A CIVILSÉGBŐL JÓL ÉL.VAGY ETETIK ŐT IS, AHOGYAN MINDEN GYEREKNEK INGYEN EBÉDET AKAR? HÁNY ELTARTOTTRÓL GONDOSKODIK,MIKÖZBEN ÜGYEFOGYOTT KÉRDÉSEIT AGYALJA. Népszavazási miniszterségre aspirál a többpárti PARLAMENTI demokráciában, vagy a kamu-baloldal megújítására ez a nevetséges figura?
Alarik
2015. április 10. 14:49
Száz népszavazási kérdést!!! Ezeret!!! Gulyás Balázs álmai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!