Tervezi a kormány az energiaitalok fogyasztásának korlátozását

2015. április 28. 17:40

Az energiaital-fogyasztás korlátozására készül a kormány – derül ki Rétvári Bence államtitkár Oláh Lajosnak adott válaszából. A kormány célja a bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó élelmiszerek, így például az energiaitalok fogyasztásának visszaszorítása a leginkább érintett iskolás gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek körében.

2015. április 28. 17:40

Az energiaitalok fogyasztásának korlátozására vonatkozó szabályozás kidolgozását tervezi a kormány – derül ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárának egy képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából. A tárcához Oláh Lajos független képviselő fordult azzal a kérdéssel: a kormánynak van-e arra vonatkozó szándéka, hogy betiltsa az energiaitalok forgalmazását a magyarországi üzletekben a fiatalok számára.

Rétvári Bence válaszában tudatta, hogy Az egészséges Magyarország 2014-2020 egészségügyi ágazati stratégia népegészségügyi programterületével összhangban előkészítették a Táplálkozás-egészségügyi Szakpolitikai Programot, amelynek kiemelt cselekvési területe az egészséges választás elérhetővé tétele a fogyasztók számára.

A területet érintő tervezett intézkedések között szerepel az energiaitalok fogyasztásának korlátozására vonatkozó szabályozás kidolgozása, amelynek egyik lehetősége a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok maximális térfogategységeinek meghatározása és annak ellenőrzése” – írta.

Az államtitkár azt is közölte, hogy a kormány célja a bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó élelmiszerek, így például az energiaitalok fogyasztásának visszaszorítása a leginkább érintett iskolás gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek körében. A nevelési-oktatási intézményekben, valamint az intézményen kívül a gyerekek, tanulók részére szervezett rendezvényeken energiaital már most sem árusítható, illetve fogyasztható – tette hozzá.

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Vigyora
2015. április 29. 17:12
A világon elsőként Litvániában betiltották energiaitalok eladását fiatalkorúaknak. A november 1-jével életbe lépett jogszabály megsértőit 200-tól 400 litáig (17,7-35,5 ezer forint) terjedő pénzbírsággal sújtják. Kétszáz litára megbüntethetik azt a magánszemélyt is, aki fiatalok számára vásárol a tiltott italból. http://mno.hu/eletmod_egeszseg/betiltottak-az-energiaitalok-arusitasat-fiataloknak-1256447 Norvégiában, Dániában és Franciaországban betiltották a Red Bull energiaitalt, miután egy állatkísérletben azt találták, hogy a taurinnal táplált patkányok bizarr viselkedést mutattak, szorongtak, sőt öncsonkítás is előfordult náluk. Higgins és csoportja szerint az embernél is kapcsolatot találtak a szer fogyasztása és a kockázatkereső viselkedés között. A népszerű energiaitalok mindegyike több koffeint tartalmaz, mint egy kávé, alkohollal való kombinációjuk pedig különösen aggodalomra ad okot - állapították meg amerikai kutatók. Mint John Higgins kutatásvezető, a Texasi Egyetem munkatársa elmondta, az energiaitalok koffeintartalma 70 és 200 milligramm között van dobozonként, míg egy csésze erős kávéban 40-150 milligramm koffein található. Még nagyobb probléma, hogy az összetevők, így a guarana, taurin, gyógynövények, ásványi anyagok és a vitaminok egy része - amelyeket esetleg meg sem említenek a csomagoláson - kölcsönhatásba léphet a koffeinnel. Aggodalomra az ad okot, hogy ezek a kölcsönhatások befolyásolhatják a szívritmust, a vérnyomást, sőt még a mentális állapotot is, különösen akkor, ha nagyobb mennyiségben vagy alkohollal együtt fogyasztják. http://hvg.hu/plazs/20101115_energiaitalok_tanulmany Vannak olyan országok, ahol az energiaitalok „normál” italként történő forgalmazása, értékesítése tilos, például Dánia, Franciaország, Norvégia, Olaszország. Itt a hatóságok a taurint, mely jellemző összetevője az energiaitaloknak a gyógyszerek közé sorolják, és fogyasztása előtt az orvossal történő konzultációt javasolják. Franciaországban a taurin nélküli energiaitalok forgalmazása engedélyezett. http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/12762
kuwiq
2015. április 29. 08:32
Ezt lassan be kéne fejezni. Ha valóban kockázatot jelent a gyerekekre az ilyesmi fogyasztása - jelent egyébként, akármelyik orvos helyből megmondja -, akkor lesz szíves az egészségügyi vizsgálatot lefolytatni a kormányzat, és annak az eredményeit átvezetni a kiskereskedelmen. Van törvényünk az élelmiszerbiztonságról állítólag, annak megfelelően kéne eljárni, nem pedig a kdnp utasításait követni.
Ultima Ratio
2015. április 29. 07:36
Napról napra szarabb ez az ország.
RAMBO
2015. április 29. 07:24
Síeléskor szoktam venni igazi Red Bullt, egy tárcával. Kitart egy évig, mert nem iszok túl sokat, csak kocsiban, hétvégén, hazafelé. Korlátozzanak idehaza amit csak akarnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!