Horháth Zsuzsanna romaként élte túl a holokausztot

2015. április 08. 18:49

Horváth Zsuzsanna alig múlt 14 éves, amikor a csendőrök marhavagonba terelték őt több, falubeli lánnyal együtt. Április 8., a Nemzetközi Romanap alkalmából vallott emlékeiről.

2015. április 08. 18:49

Április 8-án a budapesti Nagykörúton plakátokon és hangosbemondón keresztül elevenednek meg a magyar történelem fontos roma alakjai.

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából civil szervezetek fogtak össze a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal, a Fővárossal és a Budapesti Közlekedési Központtal. Többek között Farkas János, olimpiai aranyérmes focista, Szabó Ilona, ‘56-os forradalmár és Cziffra György, világhírű zongoraművész történetén keresztül mutatják meg, hogy a romák milyen különböző területeken gazdagították a magyar társadalmat és kultúrát. 

A romák első világkongresszusán 1971-ben a több mint húsz országból érkezett küldöttek április 8-át a Nemzetközi Roma Napnak nyilvánították. Több fontos, a roma közösségeket erősítő döntés is született itt, többek között a roma himnusz és zászlót is itt fogadták el.

Horváth Zsuzsanna néni egy nyugat-dunántúli faluból került először Komáromba, aztán Dachauba.

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lilla
2015. április 10. 00:34
"A Toronyház szerkesztősége egyik népcsoport kollektív jogát sem vitatja, hogy saját holokauszttal, pontosabban népirtással gazdagítsa önnön történelmét, ugyanakkor mintegy peremfeltételként nem árt, ha némi igazság is van benne."
atila68
2015. április 09. 15:38
Egy zsidó nő aki cigánynak mondta magát, vagy mi? Zavaros.
Szúnyog
2015. április 09. 10:41
Ritka nagy lúzerek vagyunk több más néppel együtt. A saját pénzünkön hazudnak nekünk, vádolnak minket, követelőznek, s közben a saját veszteségeinket agyon kell hallgatni.
lilla
2015. április 08. 21:54
http://tutiblog.com/hitler-jott-mindig-ott-jarkalt-a-taborba-azzal-a-nagy-csizmajaval/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!