Eljutott a felszámolásig a Quaestor

2015. április 17. 17:36

Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét és kezdeményezte annak felszámolását pénteken. Az engedély visszavonását az indokolja, hogy a társaság nem tudja kiegyenlíteni tartozásait, és vagyona, eszközei nem is nyújtanak fedezetet a vele szembeni követelések teljesítésére.

2015. április 17. 17:36

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken visszavonta a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. (Quaestor Értékpapír Zrt.) tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte annak felszámolását – közölte a jegybank. Az engedély visszavonását az indokolja, hogy a társaság nem tudja kiegyenlíteni tartozásait, és vagyona, eszközei nem is nyújtanak fedezetet a vele szembeni követelések teljesítésére.

A felügyeleti biztos jelenlegi adatai alapján a Quaestor Értékpapír Zrt. jelentős volumenű, mintegy 150 milliárd forint értékű értékpapírral nem tud elszámolni. A kötvényvásárlási céllal nála befektető ügyfelek részére hamis visszaigazolást állított ki, mert a valóságban a kötvények jelentős részének szabályos megkeletkeztetésére nem került sor, így azt se lejegyezni, se adás-vétel útján megszerezni nem lehetett.

A brókercég arra jogosult ügyfeleit a Befektető-védelmi Alap, illetve a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja fogja kártalanítani összesen maximum 30 millió forintig. A felszámolást törvényi előírás alapján a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. felszámoló biztosa végzi majd el. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) pénteki hatállyal megszüntette a Quaestor Értékpapír Zrt. tőzsdetagságát és kereskedési jogát, az erről szóló határozatot a honlapján közölte a BÉT.

Az MNB 2015. március 10-én azonnali hatállyal felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki a céghez, illetve büntető feljelentést tett a nyomozó hatóságnál, mivel  célvizsgálata súlyos hiányosságokat tárt fel a befektetési vállalkozás  működésében. A Quaestor-ügyben a nyomozás március 11-én indult el, a Nemzeti Nyomozó Iroda március 26-án három embert gyanúsítottként hallgatott ki, majd őrizetbe vette őket üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt. Tarsoly Csaba és két társának letartóztatása április 13-án jogerőssé vált.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. április 18. 10:19
Bocs, még nem jogerős a dolog. A felszámolási kérelem nem egyenlő a felszámolás megkezdésével. Majd ha jogerős lesz, akkor szóljanak!
Quet
2015. április 17. 20:16
"Rejtőzködő ember került a Quaestor kormányrúdjához Releváns szakterületi tapasztalat nélkül úgy került az MNB által kirendelt felügyeleti biztosként a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez Szombati Zsigmond, hogy benne sem volt a felügyeleti biztosok névjegyzékében - mutat rá mai cikkében a Figyelő. Az okokat firtatva számos helyen akadályokba ütközött a lap, de azt megtudta az MNB-től, hogy Szombati kiválasztására "az eset egyedi körülményeit mérlegelve került sor", és a jegybanki érvelés szerint a személy végzettsége, illetve szakmai tapasztalata messzemenően megfelelő. A lap több szintén igen érdekes információt is közölt, amelyek a Quaestor-botrány körüli aggályokat feltehetően nem csillapítják." http://www.portfolio.hu/befektetes/rejtozkodo_ember_kerult_a_quaestor_kormanyrudjahoz.212447.html Bónuszkérdésem pedig, hogy nem zavarta a minisztériumot, hogy egy offshore céggel bizniszel, és hord bele milliárdokat???
Tintamin
2015. április 17. 20:16
Az állami maffia Matolcsyval, Poltpetivel és a többi kesztyűbábbal tökéletesen működik...
Strassnoff Ignác
2015. április 17. 19:27
Jó munkához idő kell... Gondolom meg kellett várni, míg leellenőrzik az illetékesek, hogy már semmi lopni való nem maradt. Felületes szemlélő azt mondaná, hogy egy hónappal ezelőtt is késő lett volna már ez a lépés, de ugye a kapkodás nem vezet jóra..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!