444: A személyre szabott pályázatok miatt büntet az EU

2015. április 16. 09:30

A 444 szerint nem általános okok miatt függesztette fel az Európai Bizottság a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritástengelyét, hanem azért, mert a pályázatokat cégekre szabottan írták ki. A novemberi vizsgálaton a pályázatok 29 százaléka elbukott.

2015. április 16. 09:30

Csepreghy Nándor szerdán jelentette be, hogy az Európai Bizottság (EB) felfüggeszti a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritástengelyét, ahová az innovációs pályázatok, gazdaságfejlesztés, üzleti infrastruktúra fejlesztése tartozik. A Miniszterelnökség államtitkára szerint azért, mert a „Gyurcsány-Bajnai-korszakban” felállított, 2014-ben felülvizsgált rendszer nem volt alkalmas arra, hogy a legjobb projekteket juttassa támogatáshoz.

A 444 információi szerint azonban nem általános, hanem konkrét problémái voltak az Európai Bizottságnak: például az, hogy rendszeresen olyan pályázatokat írtak ki, melynek megnyerésére egyetlen cég volt alkalmas. A lap kezébe jutott vizsgálati anyag szerint Brüsszel a novemberi vizsgálat folyamán más programoknál is talált hibákat. Azért kezdtek vizsgálódni, mert a kormány megváltoztatta tavaly az elosztás rendszerét. A novemberi vizsgálat folyamán 55 pályázatból 16 bukott meg, 4 milliárd forintnyi büntetést szabtak ki emiatt.

A 444 felsorolt pár esetet a 2007-2014 között kiosztott pénzek vizsgálata során talált szabálytalanságokból. Az egyik esetben például az Emmi 1,8 millióért vett meg egy szoftvert, de a frissítéskor már egy másik cég rendelkezett a forráskóddal, amiért 77 millió forintot kértek. Fennakadt a szűrőn a csepeli szabadkikötő fejlesztésére adott 3,3 milliárd is, mely pályázaton a Bizottság szerint túlzottan szigorú követelmények miatt kizárólag a Közgép tudott indulni.

A 444 idéz egy nem nyilvános bizottsági jelentést, mely szerint „a nagy állami beruházásoknál indokolatlanul korlátozzák azok körét, akik képesek lehetnek elindulni a pályázatokon, nincs igazi verseny a munkákért, a hozzáférés az EU-s pénzekhez csak néhány cégnél koncentrálódik. Emiatt a beruházások sokkal drágábban készülnek el, mint a többi országban a hasonló nagyságrendű építkezések.

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. április 16. 18:06
666 szerint tocsikolnak!
catalina9
2015. április 16. 15:36
Orgován Piktor 2015. április 16. 14:09 meg azok is magyarok, akik megbuktak a tendereken, csak nem annyira jómagyarok" Ezekre gondol Elvtárs? "...Móra Veronika kitér arra is: keresztény-konzervatív elkötelezettségű civil szervezetek azért nem kaphattak támogatást, mert a Norvég Civil Alapnak „nagyon határozott célkitűzései vannak”, amelyet a támogatók, azaz Norvégia, Izland és Liechtenstein határozott meg...."
OberEnnsinnen
2015. április 16. 14:22
Európai Bizottság (EB): „a nagy állami beruházásoknál indokolatlanul korlátozzák azok körét, akik képesek lehetnek elindulni a pályázatokon, nincs igazi verseny a munkákért, a hozzáférés az EU-s pénzekhez csak néhány cégnél koncentrálódik. Emiatt a beruházások sokkal drágábban készülnek el, mint a többi országban a hasonló nagyságrendű építkezések.” Dekódolva: amennyiben nem külföldi cégek kapják meg a pályázatok révén a munkákat, akkor a pénz Magyarországon belül marad. No, ez az, ami Brüsszelnek, ill. a bizottság külföldi lobbistáinak qrvára szúrja a szemét. DE NEM ÍGY A KOLLABORÁNS "MAGYAR" BAL-LIB "MÉDIÁNAK, SAJTÓNAK"...
Dr. GGG77
2015. április 16. 14:15
Az EU az utolso, bar nem eleg eros fek ahhoz, hogy ezek a gecik ne fosszak ki tenyleg nullara az orszagot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!