Nem lesz népszavazás a 2016-ra előre hozandó választásokról

2015. március 12. 17:38

A Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette a 2016-ra előre hozott országgyűlési választásról szóló népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét, mivel ebben a kérdésben nem lehet referendumot kiírni.

2015. március 12. 17:38

A Nemzeti Választási Bizottság csütörtök délutáni ülésén nem hitelesítette az előre hozott választásról szóló népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét.

Pintér Gábor Levente február 24-én nyújtotta be népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét, amelyen a következő kérdés szerepelt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy 2016-ban előre hozott országgyűlési választások legyenek Magyarországon?” 
 
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke február 27-én elutasította a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, mivel nem felel meg a formai előírásoknak. A kezdeményező azután ismételten benyújtotta az ívet, amelynek hitelesítését az NVB-nek napirendre kellett tűznie.
 
Az NVB csütörtökön egyhangú döntéssel megtagadta a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését, arra hivatkozva, hogy a kérdés olyan tárgykört érint, amelyben az alaptörvény értelmében nem lehet országos népszavazást tartani. 
 
Patyi András, az NVB elnöke az ülésen arra hívta fel a figyelmet, hogy az országgyűlési választások kitűzése a köztársasági elnök hatásköre, márpedig országos népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyben lehet kezdeményezni. 
 
Az NVB elnöke kitért arra is, hogy a tavaly megválasztott Országgyűlés megbízatása négy évig tart, a népszavazási kérdés pedig azt feltételezi, hogy az Országgyűlést feloszlatták vagy maga mondta ki feloszlását. Az Országgyűlés feloszlatásáról pedig szintén nem lehet népszavazást tartani. 
 
A határozat ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2015. március 12. 23:12
Jellemző DK-s őrültség. Ezzel az erővel minden egyes választás után a vesztes fél elindíthatna egy népszavazást, hogy legyenek előrehozott választások. Maga a képviseleti demokrácia hullana porba, amit állítólag épp a DK véd a leghevesebben. Azt kellene megvizsgálnia a Kúriának, hogy Pintér Gábor Levente cselekedete nem minősül-e alkotmányos rend megdöntésére irányuló cselekménynek, mely büntetőjogi kategória.
gudmen
2015. március 12. 21:43
tök jo h kormány nem tud megbukni magyarországon...örül is az elit... 2006-tol igy tudtak 4 évet kihuzni a mocskok..hogy egy hasonloan aljas brigád lépjen a helyükre..
Öreg
2015. március 12. 19:49
Ki a fene ez a Pintér Gábor Levente?
Peter8811
2015. március 12. 19:11
Inkább 15 besúgó mint egy darab nyugdíjreformer Bokros Rikkardó bácsi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!