Brókerügy: szigorításra van szükség az MNB szerint

2015. március 10. 15:35

A jegybank alelnöke szerint „szervezett bűncselekmény-sorozattal állunk szemben” a Buda-Cash esetében. Windisch László elmondta: az MNB kompromisszumok nélkül folytatja le a célvizsgálatokat a befektetési szolgáltatóknál, és szigorító törvénycsomagra tesznek majd javaslatot.

2015. március 10. 15:35

Az MNB kompromisszumok nélkül folytatja le a célvizsgálatokat a befektetési szolgáltatóknál, szigorító törvénycsomagra tesz majd a jegybank javaslatot – mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a parlament gazdasági bizottságának keddi ülésén. Példaként elmondta: rövidíteni kell az átfogó vizsgálatok közötti időt, a könyvvizsgálók kontrollját is szigorítani kell, a KELER-nél pedig el kell érni a számlák ügyfelenként való nevesítését. Arról is szólt, hogy szigorú előírásokat kell megfogalmazni arról, hogy egy-egy befektetési szolgáltatónál hány évig lehet "munkában" egy könyvvizsgáló, a rotációjukra jobban kell odafigyelni a jövőben, emellett a belső ellenőrök tevékenységét is javítani kell.

A Buda-Cash-hez tartozó DRB bankcsoport betéteseinek nagy része keddtől hozzájuthat a pénzéhez – mondta Windisch László. A jegybank alelnöke kifejtette: a Buda-Cash mintegy 15 éve működik, hozzávetőleg 15 600 ügyfele van, a kezelt vagyona mintegy 102 milliárd forint, így a befektetési szolgáltatók által kezelt, körülbelül 26 000 milliárd forintnyi vagyon igen kis hányada van a brókercégnél, átlagos foglalkoztatott létszáma 181 fő, a budapesti fiókján kívül 10 vidéki fiókjában lehetett elérni a szolgáltatásait.

Windisch László elmondta: bár a vizsgálatok még most zajlanak, „magánszemélyként azt tudom mondani, hogy szervezett bűncselekmény-sorozattal állunk szemben”, A jegybanki alelnök elmondta: utoljára 2010 májusában volt átfogó vizsgálat a Buda-Cashnél, már akkor „40-50 milliárd mínuszban volt a cég”. Windisch László határozottan állította: a Buda-Cash érdekeltségi körébe tartozó korábbi takarékszövetkezeteknek alapos vizsgálat után adta ki a bankká alakulásra vonatkozó engedélyt a jegybank. A jegybank alelnöke nyomatékosította: nem a Buda-Cash kisbankjainál tűnt el a pénz, maga a Buda-Cash a tulajdonosi köréhez tartozó négy kisbank felé sem tud elszámolni mintegy 60 milliárd forinttal.

A QUAESTOR aktuális ügyére reagálva az MNB alelnöke elmondta: a QUAESTOR az eredetileg 60 milliárd forintra tervezett kötvény kibocsátási programját akár 100 milliárd forinttal is túlléphette, erre azonban lehet, hogy nincs a brókercégnek fedezete. Windisch László rámutatott: a kár összegéről korai még beszélni, nem tudni, hogy a cégnél az eszközök értéke fedezi-e ennek a kötvénykibocsátásnak az értéket.

Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke méltatta, hogy a jegybank határozottan lépett fel a Buda-Cash ügyben, kiemelve, ez a intézkedéssorozat is bizonyítja, helyes volt az MNB és a PSZÁF korábbi összevonása. Ezzel szemben az ellenzéki képviselők kevesellték, és rosszul időzítettnek nevezték a jegybanki lépéseket.

Varju László (független) egyenesen arról beszélt, hogy a magyar pénzügyi rendszer összeomlás előtt áll, Tóth Csaba (MSZP), a bizottság alelnöke pedig azt firtatta, hol a hatalmas nagyságú eltűnt pénz.

Volner János (Jobbik) utalt arra: ha annak idején egyes, a pártja által a pénzügyi rendszer szigorítására vonatkozó javaslatot megfogadták volna a kormánypártok, sok mindent meg lehetett volna előzni.

Windisch László a felvetésekre reagálva elmondta: aki azt állítja, hogy a jegybank nem tárta fel a Buda-Cash-nél lévő visszaéléseket, aki azt mondja, az MNB nem lépett fel határozottan, az a pénzügyi stabilitást kockáztatja.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. március 11. 09:13
Sajnos nem szigorításra van szükség, hanem szakértőkre. Akiket Matolcsy kirúgott, mert nem voltak kellőképpen seggnyaló fideszesek, inkább értettek ahhoz, amit csinálnak. Ezt sikerült elérni. Nem kell mutogatni, ez már az MNB és a fideszes kontraszelekció bűne.
trendo
2015. március 11. 07:56
Ez a Windisch elszólta magát, vagy szimplán hazudik. Ha már 2010-ben nagy volt a hiány, kötelességük lett volna intézkedni. Ez így utólag csak inszinuáció.
FOB
2015. március 10. 20:37
Sikerült Matolcsynak szétvernie az MNB szakmai részét is. Normál esetben a windisch-félék a harmadik vonalból nézhetnék a történéseket. Nem a szigorítást kellene preferálni, hanem ami van, legalább azt betartatni. Ha csak azt megcsinálták volna, már nem beszélhetnének 15 éves csalássorozatról. (Hiszi a piszi.) Valamint a könyvvizsgálók szerepe is megérne egy misét. Mint eddig a nagy bank és takarékcsődöknél, nem szakmai, hanem politikai döntés lesz a végén. A Széchenyi Bankot miért nem ba.tatják? A rossz nyelvek szerint kiürült a pártkassza, a Lajos már nem tömi, így most így oldják meg. A Budacashes kilopott pénzek egy részének már meglehetett a helye és nem a szociknál.
gfischer
2015. március 10. 16:08
Hol sírjaink domborulnak, A brókerek leborulnak, És áldó imádság mellett Számlálják meg betétinket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!