VS.hu: A magyar kormány nem örül Putyin látogatásának

2015. február 16. 13:17

A VS.hu a miniszterelnök egyik bizalmasára hivatkozva azt írja, Orbán Viktor nem tartja szerencsésnek az orosz államfő keddi látogatását, de „nem volt más választása”. A lap azt is tudni véli, hogy milyen megállapodásokat készül aláírni a két vezető, és hogy az orosz delegáció állami kitüntetést kért egyik tagjának.

2015. február 16. 13:17

Orbán Viktor egyik bizalmasa szerint a kormányfő nem tartja szerencsésnek az orosz államfő érkezését, de azt azzal magyarázta, hogy „nem volt más választása”. „Nem örülök neki, hogy most jön, de az oroszok egyértelművé tették, hogy ha kedvező feltételekkel akarunk új gázszerződést kötni, akkor most fogadnunk kell” – mondta Orbán a VS.hu informátora szerint.

Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő az InfoRádiónak korábban elmondta, hogy információi szerint az orosz fél kezdeményezte Vlagyimir Putyin keddi budapesti látogatását.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy már önmagában a látogatás is kínos lehet, mivel azt a látszatot keltheti, hogy Magyarország „kikacsint” az EU egységes külpolitikai retorikájából, másfelől Putyin könnyen okozhat kellemetlen meglepetést, például olyan megjegyzésekkel, melyek tovább erősítik azt a látszatot, hogy Orbán a putyini utat járja – írja a VS.

Sz. Bíró úgy véli, a látogatás célja, hogy Oroszország demonstrálja, van még olyan ország az Európai Unióban, amely szívesen szóba áll elnökével, miközben a legtöbb tagállam látványosan kerüli. A VS.hu viszont úgy tudja, a magyar kormány legkevésbé sem látja örömmel Putyint, csak „túlélni” szeretnék a vizitet, és örülnek, hogy a múlt heti minszki megállapodás sikere a tűzszünetről legalább „picit menti a helyzetet”. A VS szerint a budapesti találkozó az orosz külügy azon elképzelésének része lehet, miszerint összehoznának egy „minikoalíciót” az unión belül azokból az tagállamokból, melyek az EU Oroszország elleni szankciós politikáját alááshatják.

A lap arról is rendelkezik információkkal, hogy milyen megállapodásokat írhat alá a két fél kedden. Ezek között szerepel egy diplomáciai naptár, amely az idei év orosz-magyar találkozóinak részletes tervét foglalja magában. E mellett egy oktatási, egy egészségügyi tárcaközi egyezmény, és a kazanyi magyar konzulátus megnyitása lehet napirenden. Arról a VS sem tud, hogy végül készülnek-e az idén lejáró hosszútávú gázszerződés meghosszabbítására. Az Oroszország-szakértő fent hivatkozott rádiós nyilatkozatában egyébként kifejtette, hogy ez nem látszik szükségesnek, mert nem vagyunk függő helyzetben, sokkal inkább az eddig már kifizetett, de át nem vett gázmennyiség kérdését kellene rendezni.

A cikk szerzője, Kósa András egyfelől arra emlékeztet, hogy a magyar kormány eddig határozottan képviselte azt az állásfoglalását, hogy amíg az Európai Unió a szankciók mellett van, addig Magyarország sem szavaz azok ellen. Másfelől viszont Szijjártó Péter „döntő jelentőségűnek” nevezte a látogatást hazánk energiabiztonságával összefüggésben, azt sugallva, hogy Oroszország diktál, annak ellenére, hogy – ahogy erre Sz. Bíró is utalt – látszólag nem vagyunk kiszolgáltatott helyzetben.

A VS.hu informátorai szerint az oroszok úgy érzik, hogy diktálhatnak: a korábbi magyar invitálásoknak nem tettek eleget, most viszont ők határozták meg a találkozó időpontját, és még olyan kéréssel is előálltak, hogy a delegáció egyik tagja esetleg kapjon magyar állami kitüntetést.

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2015. február 17. 10:07
Természetesen 'prekoncepciózus' akart az lenni: soha ne fogadjátok el a helyesírás javításait automatikusan, mert így járhattok!
Akitlosz
2015. február 16. 20:52
"a magyar kormány álláspontja egyértelmű volt: amíg az EU (és elsősorban Németország) a szankciók mellett van, mi sem fogunk másképp szavazni." Azaz Magyarország nem folytat önálló külpolitizálást. Teszi, amit a gazda Amerika az EU-n és Németországon keresztül diktál.
Akitlosz
2015. február 16. 20:49
Miért hát ki hívta meg? Orbán ment előbb Moszkvába, s az ilyen látogatásokat viszonozni illik. Már megint csinál valamit a Fidesz hatalom, aztán kritizálja a saját döntését, a saját ténykedését. Képmutatás a köbön. Már persze ha így van. Mert azért egy ismeretlen újság ismeretlen "informátorának" a véleményére ugyan nem szabad mérget venni.
=nessuno=
2015. február 16. 19:33
Magyarázkodunk máris nyugat felé.... Azt hiszik, EU-ban, NATO-ban megeszik, hogy nem tehettünk mást...Szánalmas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!