Megsemmisítették a pilisi választás eredményeit

2015. január 29. 20:50

A helyi választási bizottság megsemmisítette a pilisi önkormányzati választás eredményeit, miután az MSZP jelöltje szavazatvásárlással befolyásolta a választás kimenetelét. Egy szavazatért egy zsák krumplit, vagy 2 ezer forintot kaptak a szavazók. Az MSZP fellebbez.

2015. január 29. 20:50

Megsemmisítette a Pest megyei Pilis 8-as számú egyéni választókerületben január 25-én tartott időközi voksolás eredményét és megismételteti a szavazást a helyi választási bizottság (hvb) – olvasható a település honlapján csütörtökön közzétett határozatban. Az MSZP megyei szervezete fellebbez. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az őszi önkormányzati választáson ugyanannyi szavazatot kapott az első helyen végző két jelölt – az MSZP-s Marsovszki István, illetve a Fidesz-KDNP jelöltje, Török Mária Anna –, így a választás eredménytelen lett.

A múlt vasárnapi időközi voksoláson öten indultak, közöttük az ősszel „döntetlenre” végzett két jelölt, valamint Darida István (független), Nagy Anna (független) és Lengyel Gábor (Pilisi Vállalkozások Egyesülete). Mint azt Tóth László, a helyi önkormányzat jegyzője elmondta, a 36,3 százalékos részvétellel lebonyolított választáson az MSZP jelöltje 175 szavazatot kapott, míg Török Mária Annára 99-en voksoltak.

A helyi választási bizottsághoz – a választás tisztaságának megsértésére hivatkozva – a Pilisi Vállalkozások Egyesülete és egy magánszemély nyújtott be kifogást, amelynek a testület csütörtökön helyt adott, egyúttal elrendelte a szavazás megismétlését február 22-én – mondta a jegyző. A hvb határozatából kiderül: az óvást benyújtók arra hivatkoztak, hogy a helyi MSZP-szervezet jelöltje és tagjai „megvették” a választók egy részének voksait – egy zsák krumplit, vagy 2 ezer forintot kínálva –, és folyamatosan szállították az embereket az urnákhoz. Kifogásukban szerepel az is, hogy Marsovszki István felajánlotta a roma nemzetiségi önkormányzatnak első havi tiszteletdíját – taglalja egyebek mellett a testületi határozat. A dokumentum szerint a beadványozók írásos nyilatkozatokat, valamint fénykép- és hangfelvételeket is csatoltak, és kérték a választási eljárás megsemmisítését.

A hvb az összes bizonyíték alapján úgy ítélte meg: az MSZP jelöltje befolyásolta a választópolgárokat a szavazatokért előnyt kínálva, ezért helyt adott a kifogásnak, megsemmisítette a voksolás eredményét, és megismételt szavazást rendelt el. A határozat megfellebbezésére három nap áll rendelkezésre – rögzíti a dokumentum.

Az MSZP és annak jelöltje, Marsovszki István semmilyen törvénytelenséget nem követett el, „a párt fellebbezni fog a helyi választási bizottság megosztott döntése ellen” – közölte a történtekre reagálva a szocialisták Pest megyei szervezete nevében Pinczehelyi Tamás ügyvezető elnök. Megfogalmazása szerint a szavazáson alulmaradt Pilisi Vállalkozások Egyesületének jelöltje – aki a Jobbik tagja – és a jelölő szervezet vezetője támadta meg az eredményt. „A Magyar Szocialista Párt növekvő népszerűségének és a helyi jelöltünk elfogadottságának, támogatottságának köszönhető a győzelmünk, amelynek elismeréséért tovább küzdünk” – írta az ügyvezető elnök.

A Jobbik felháborítónak tartja, hogy a Pilisen lebonyolított időközi választáson ismét választási csalás gyanúja merült fel, mégpedig újra a Magyar Szocialista Párt részéről – írta a párt Pest Megyei Választmányának alelnöke közleményében, üdvözölve egyúttal a hvb döntését. 

„Ma ismét bebizonyosodott: a baloldal teljesen hiteltelen, hiszen másfél év alatt negyedszer fordul elő, hogy nemtelen eszközökkel – és a gyanú szerint törvénytelen módszereket alkalmazva – próbál jobb választási eredményt kicsikarni. Baja, Fót és Nagykáta után még mindig napi gyakorlatként próbálják alkalmazni a választók manipulálását ahelyett, hogy tisztességes programmal és hiteles politizálással javítanának megítélésükön” – fogalmazott Csanádi Gábor Ferenc a közleményben.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2015. január 30. 10:37
Így van! Miért nem adnak nekik földet? És miért nem csináltatják meg nekik a házaikat? Hiszen ők is ugyanolyan emberek, mint bárki más! Integrálva vannak és mégsem kapnak földet, úgy, mint bárki más! Én azért szívesen megnézném a házak mögötti kerteket (gondolom vannak). Mennyi benne a krumpli, meg minden, hogy legyen mit az asztalra tenni. De az MSZP nem ad. Sem földet, sem új házat. Visszakérem a szavazatomat!!!!!!!
balbako_
2015. január 30. 08:38
A szokásos.
catalina9
2015. január 30. 08:07
cutcopy [Hozzászóló kiszűrése] 2015. január 30. 00:12 " miután az MSZP jelöltje szavazatvásárlással befolyásolta a választás kimenetelét" Elképzelni sem tudom ezt egy szociról.." Én sem: "...Minden egyes választáson csaltak a szocialisták Pest megye 6. választókerületében – nyilatkozta csütörtökön a Hír TV Célpont című műsorában Bácsics Gyula, a helyi választási bizottság MSZP-s alelnöke. Bácsics kifejtette: az úgynevezett „láncszavazásra” 2002-t megelőzően is volt példa, de igazán az előző országgyűlési választásokon terjedt el, amikor is Ron Werber, a szocialisták izraeli kapmánytanácsadója magyarázta el, hogyan lehet ezt úgy kivitelezni, hogy ne legyen feltűnő..." Kék és félcédulások...
catalina9
2015. január 30. 08:03
Arlet [Hozzászóló kiszűrése] 2015. január 29. 20:52 Bocsánatot kérek Bajnai Gordontól, amiért valótlanul állítottam,..." Hát van ilyen, de kockázatos a ballibáknak ilyennel terelni, mikor ekkora vaj van a fejükön: "...Széles Gábor azért perelte be Gyurcsányt, mert a volt kormányfő egy tavaly októberi facebook bejegyzésben azt állította, hogy miniszterelnöksége idején Széles felkereste őt azt kérve, hogy a lánya vagy menye hadd kapja meg az Magyar Televízió kettes frekvenciáját. Széles Gábor visszautasította Gyurcsány szavait és pert indított, elégtételt valamint kétmillió forint kártérítés megfizetését kérve. Az ügyben február közepén tartott tárgyalást a Fővárosi Törvényszék, amely után a felperesi indítványt tartalmazó bírósági meghagyást küldött ki Gyurcsánynak. A meghagyást a bíróság most jogerőre emelte. Széles Gábor jogi képviselője, Balsai Szabolcs közölte: Gyurcsánynak a jogerős meghagyás alapján a jogerősítő végzés kézhez vételétől számított tizenöt napon belül levélben kell bocsánatot kérnie Széles Gábortól, és kamatokkal együtt ki kell fizetnie a kétmillió forint kártérítést...." Nem volt nagy hírértéke a balos médiában...vajh miért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!