Zubánics László lett az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke

2014. december 13. 18:24

Gajdos István júniusi lemondása után Zubánics Lászlót választotta elnökévé az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) szombati tisztújító közgyűlésén. Az eseményen a magyar kormány, valamint az ellenzéki pártok közül az LMP és a Jobbik képviselői is részt vettek.

2014. december 13. 18:24

Zubánics Lászlót választotta elnökévé 21., tisztújító közgyűlésén az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) szombaton Beregszászon, miután Gajdos István korábbi elnök idén júniusban lemondott tisztségéről.

A szövetség közgyűlésének 246 küldötte közül nyílt szavazáson 210 adta szavazatát Zubánics Lászlóra, aki eddig az UMDSZ Nemzeti Tanácsának elnöke volt, Gajdos lemondása után pedig a szervezet megbízott elnöki tisztségét is betöltötte. A 43 éves politikus történész végzettségű, az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar karának tanáraként és dékánhelyetteseként dolgozik. Új elnökként az UMDSZ működésének aktivizálását nevezte meg fő céljaként.

Az UMDSZ korábbi elnöke, Gajdos István Viktor Janukovics elnöksége idején az akkor kormányzó Régiók Pártjának (PR) a listáján jutott parlamenti mandátumhoz, miután az UMDSZ választási együttműködési szövetséget kötött a PR-rel. A párt frakciójának tagjaként politizált, de a februári fordulat után kilépett abból, és független képviselő lett. A kijevi események idején játszott szerepéért – megszavazta a 2013. januári diktatórikus törvényeket, felszólalt a februári Janukovics-párti, Majdan-ellenes tüntetésen, és személyesen jelen volt több képviselőtársával együtt a Majdan-tüntetés 2013. decemberi feloszlatásánál a hatalom képviseletében – sokat bírálta az akkori ellenzék.

Gajdost a tisztújító gyűlésen az UMDSZ Nemzeti Tanácsának elnökévé választották. A politikus felszólalásában megjegyezte, hogy 2010 előtt az UMDSZ jó kapcsolatokat ápolt a magyar kormányokkal, aminek 2010-ben, a Fidesz hatalomra kerülésével vége szakadt. Mint mondta, jelenleg Ukrajnában nincs olyan politikai erő, amellyel az UMDSZ együtt tudna működni, s Magyarországon is csak az ellenzéki pártokkal jók a kapcsolatai. Hozzátette, hogy júniusban azért mondott le elnöki tisztségéről, mert a magyar kormány részéről olyan jelzéseket kapott, amelyek szerint ő képezi a lehetséges együttműködés akadályát. Szorgalmazta a kárpátaljai magyar szervezetek együttműködését, tekintettel a jövőre esedékes előre hozott ukrán helyhatósági választásokra.

Az eseményen a Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikáért felelős államtitkárának kabinetfőnöke olvasta fel az államtitkár köszöntő levelét. Levélben köszöntötte az UMDSZ fórumát Tóbiás József, az MSZP elnöke is. Az eseményen személyesen részt vett Apáti István, a Jobbik elnökhelyettese, valamint Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője. Mindketten azt hangsúlyozták, hogy nem tesznek különbséget a határon túli magyar szervezetek között. Meszerics leszögezte, hogy nem szabad a magyar pártvitákat „a határon túlra exportálni”.

Zubánics László az MTI-nek azt mondta: szeretné kimozdítani az UMDSZ-t abból a kissé letargikus helyzetből, passzivitásból, amelybe a jelenlegi ukrán belpolitikai helyzet és az elmúlt négy év mellőzöttsége miatt került. az UMDSZ-ben nagyon sok tehetséges ember van, akiket szeretne helyzetbe hozni, s ezáltal a köz érdekébe állítani azt a tudást, amely a szövetségben összpontosul. „Velük együtt azt szeretném, hogy minél több kárpátaljai magyar ember tudjon boldogulni a szülőföldjén, amihez meg kell teremteni a gazdasági, oktatási, kulturális feltételeket, hogy legyen a közösségnek pozitív jövőképe” – tette hozzá.

Az UMDSZ új elnöke elmondta: kompromisszumokra kész embernek tartja magát, s már régóta szorgalmazza a párbeszédet a kárpátaljai magyar szerveztek között. Megjegyezte: „Most lépéskényszerben vagyunk, hiszen ha a 2015-re tervezett előre hozott ukrán helyhatósági választásokra nem fogunk össze, akkor kiszorulhatunk a megyei tanácsból (közgyűlésből), mert nem tudjuk majd átlépni az ötszázalékos bejutási küszöböt”. Félő, hogy ukrán pártok ragadják magukhoz a kezdeményezést, és az ő soraikból kerülnek be magyar nemzetiségű képviselők a képviselő-testületbe, miközben a magyar szervezetek hoppon maradnak, majd akár érdektelenné is válhatnak.

Azzal kapcsolatban, hogy Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára levélben köszöntötte az UMDSZ közgyűlését, kifejtette: jelzés értékűnek tartja a gesztust, hiszen a magyar kormány részéről az elmúlt négy évben – mint fogalmazott – „hasonló megtiszteltetés nem ért bennünket, amit mindenképpen értékelnünk kell”.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!