Megszüntették a Szabadság téri demonstrálókkal szembeni eljárást

2014. december 04. 19:02

Megszüntette a bíróság a szabálysértési eljárást azzal a 15 emberrel szemben, aki tavasszal a Szabadság téren a megszállás áldozatainak emlékműve ellen tiltakozva többszöri felszólításra sem hagyta el a területet. A végzés indoklása szerint a rendőrség jogszerűen intézkedett ugyan a helyszínen, de az eljárás alá vont emberek úgy tudták, hogy van engedélyük a demonstrációra.

2014. december 04. 19:02

Megszüntette a bíróság a szabálysértési eljárást azzal a 15 emberrel szemben, aki tavasszal a Szabadság téren a megszállás áldozatainak emlékműve ellen tiltakozva többszöri felszólításra sem hagyta el a területet – közölte a Fővárosi Törvényszék sajtótitkársága csütörtökön az MTI-vel.

 
A Pesti Központi Kerületi Bíróság keddi végzésével megváltoztatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság V. Kerületi Rendőrkapitányságának szabálysértési határozatát, és mind a 15 emberrel szemben megszüntette a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt indított eljárást.
 
A bíróság indoklása szerint az eljárás alá vont emberek előre bejelentették, hogy április 8. és május 31. között demonstrálni kívánnak a Szabadság téren, és a rendőrség tudomásul vette a bejelentett demonstrációt. A tüntetés ideje alatt azonban a V. kerületi önkormányzat határozatával megtiltotta a területen való tartózkodást, de a határozatot nem kézbesítette az eljárás alá vont embereknek. A rendőrségnek tudomása volt a birtokvédelmi határozatról, ennek ellenére nem tájékoztatta a demonstráció szervezőit a birtokvédelmi eljárásról – írták.
 
Így az eljárás alá vont emberek tévedésben voltak a területen tartózkodásuk jogszerűségét illetően. A végzés indoklása szerint a rendőrség jogszerűen intézkedett ugyan a helyszínen, de az eljárás alá vont emberek úgy tudták, hogy van engedélyük a demonstrációra.
 
Hozzátették: mivel a 15 eljárás alá vont ember közül egy nem jelent meg a tárgyaláson, egy másik pedig előzetes bejelentésének megfelelően nem vett részt a tárgyalás utolsó szakaszában, a végzés csak a többiek esetében jogerős.
 
Civilek január első napjaitól a helyszínen tiltakoztak a német megszállás áldozatai emlékművének felállítása ellen. Az október elején indult bírósági eljárásnak az volt a tárgya, hogy a demonstrálók április 29-én délután szabálysértést követtek-e el, amikor nem engedelmeskedtek annak a rendőri felszólításnak, hogy hagyják el az önkormányzat által építési területté nyilvánított helyet. A civilek a tárgyaláson egyebek mellett azzal védekeztek, hogy nem voltak jól hallhatók és érthetők az V. kerületi jegyző szavai, amikor a rendőri intézkedés előtt a téren felolvasta a birtokvédelmi határozatot. Azt mondták, nem tudták eldönteni, hogy valóban a jegyző olvassa-e fel a határozatot, mert többszöri kérésükre sem volt hajlandó igazolni magát.
 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. december 05. 10:31
"Megszüntették a Szabadság téri demonstrálókkal szembeni eljárást" ............ De lettek volna csak jobbikosok, a magyar nemzeti oldalhoz tartozók.....!
Szabadon ébredők
2014. december 05. 02:09
Táltos "Bátorság és Szeretet a kulcsa, Mindennek." Ezt mégis miért kell 5 "embernek" minuszolni? Tényleg a szemetet fújja össze a Mandineren a szél???????
1120
2014. december 04. 23:57
"A végzés indoklása szerint a rendőrség jogszerűen intézkedett ugyan a helyszínen, de az eljárás alá vont emberek úgy tudták, hogy van engedélyük a demonstrációra." Az év poénja! Úgy tudták... :DDD
KannibálTatárÚr
2014. december 04. 20:02
"Civilek január első napjaitól a helyszínen tiltakoztak a német megszállás áldozatai emlékművének felállítása ellen." Nem civilek voltak, hanem zsidók, akik a civil megnevezéssel az összes civil nevét gyalázzák meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!