Matolcsy: Varga Mihálynál van a labda

2014. december 18. 07:59

A jegybankelnök a Heti Válasznak adott interjúban elmondta: a kormányon múlik, mikor lesz felügyelő bizottsága a Magyar Nemzeti Banknak. Matolcsy arról is beszélt, hogy ő azonnal elfogadta volna Töröcskei István lemondását az ÁKK éléről; illetve leszögezte azt is, hogy szerinte a jelenlegi alapkamatszint fenntartása lenne a kívánatos.

2014. december 18. 07:59

Matolcsy György jegybankelnök levélben kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy kezdeményezze a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának mielőbbi felállítását. Az MNB-elnök a Heti Válasz csütörtöki számában megjelent interjúban megjegyezte: nem minden uniós tagállamban működik felügyelőbizottság a jegybankok élén, de Magyarországon ez a gyakorlat. „A labda nem a mi térfelünkön pattog” ez ügyben – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy azonnal elfogadta volna a Széchenyi Bank tulajdonosának, Töröcskei Istvánnak a lemondását az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatói posztjáról. A jegybankelnök szerint a kialakult helyzetben logikus lépés lenne az ÁKK szerepének az újragondolása. Ugyanakkor megjegyezte, hogy nem támogatná az ÁKK jegybankba történő beolvasztását. 

A jegybank elnöke reálisnak és helyesnek gondolja a jegybank előretekintő iránymutatását, hogy 2015 végéig fenntartja a jelenlegi alapkamatszintet. „Már csak azért is, mert még friss az élmény: még nem teltek el évtizedek azóta, hogy ilyen történelmi mélységben van az alapkamat. Több éven át kellene stabil üzleti környezetnek lennie ahhoz, hogy mindenki tudjon beruházásban, lakásépítésben vagy hitelfelvételben gondolkodni. Számtalan egyéb hatást is figyelembe véve ezért szerintem jelenleg a jegybanki alapkamat huzamosan alacsony szinten tartása a helyes monetáris politika” – mondta, megjegyezve: mindemellett a jegybank elemzi a makrogazdasági folyamatokat, és szükség esetén változtathat az alapkamat mértékén.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szabadon ébredők
2014. december 18. 10:42
bunko_jobbos "-az előző 3 hónapban többletes volt a költségvetés, ilyen 25 éve nem történt," Persze, amikor a nemdevizahitelesektől a Bankmentő Törvénnyel ellopott pénzből 150 Milliárd nyeresége lett az MNB-nek Matolcsy és orbán népirtást követ el magyarok millió ellen de nem fogjuk hagyni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tintamin
2014. december 18. 09:07
Ó, te gyökér barom, úgy bebetonoztad magad, hogy 9 évig kilopod az ország pénzét, te randa gnóm. Misike meg egy szerencsétlen gyökér, azt se tudja, mit csinál, te is tudod, hogy Viktor irányít itt mindent, te meg védve vagy, te suttyó.
liberálzöld.
2014. december 18. 08:51
Misi ellopta a labdádat?
rojtos
2014. december 18. 08:47
Érdekes egy fazon lehetsz. Gyalázkodással kezded, és amikor élcelődve ezt szóvá tesszük, újabb, förtelmesebb tobzódásba hajszolod magad. Ez valami napi követelmény részedről?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!