Kovács László: Nincs haszon a keleti nyitásban

2014. december 18. 12:39

Kovács László szerint semmiféle hasznot nem hozott a kormány által meghirdetett keleti nyitás, sőt szerinte súlyos károkat okozott. Kovács a negatív fordulatot Orbán Viktor 2009-es kötcsei beszédére vezeti vissza. A volt uniós biztos azt mondta, a centrális erőtér kiteljesedésében akadályt jelentettek a nemzetközi tényezők, ezért hirdetett szabadságharcot a kormányfő az EU ellen.

2014. december 18. 12:39

Az MSZP külügyi kabinetvezetője, Kovács László szerint semmiféle hasznot nem hozott a kormány által meghirdetett keleti nyitás, sőt súlyos károkat okozott Magyarországnak, az ellentétes az ország tényleges nemzeti érdekeivel. Kovács László csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, a szocialista párt ezzel a politikával szemben áll, az a célja, hogy megállítsa Magyarország érdekeinek elárulását, de az Orbán-rendszer leváltása nélkül a külpolitikában sem várható változás.

Hangsúlyozta, értékalapú külpolitikára van szükség, Magyarországnak az euroatlani közösség keretében kell működnie, ezt a szövetséget kell erősítenie, mert csak ez szolgálja az ország nemzeti érdekeit. A volt külügyminiszter értékelése szerint 2010 után egyértelműen kedvezőtlen fordulat történt a magyar külpolitikában. Kovács László ezt Orbán Viktor 2009-es kötcsei beszédére vezette vissza, amelyben a politikus meghirdette a centrális erőteret. A volt uniós biztos azt mondta, a centrális erőtér kiteljesedésében akadályt jelentettek a nemzetközi tényezők, mint az EU és annak normái, szabályai. Ezért is hirdetett Orbán Viktor szabadságharcot az EU ellen – jegyezte meg.

Kovács László szégyellnivalónak nevezte, hogy a magyar kormány magatartása váltotta ki az EU alapértékeinek védelmét szolgáló mechanizmus létrehozását. Értékelése szerint az uniós magatartás keményedésében szerepet játszott a miniszterelnök idén nyári tusnádfürdői beszéde, amelyben az illiberális államot dicsérte. A kormányfő idei, a nagyköveti értekezleten elmondott beszédében új elem volt, hogy Orbán Viktor elhatárolódott az értékalapú politikától és az érdek alapú külpolitika mellett foglalt állást  tette hozzá.

Kovács László szerint az érdekeknek alárendelt külpolitikát jelzi „az egyre szorosabb felzárkózás Puyin Oroszországához”. Ezt mutatta, például az ukrajnai intervenciók miatti uniós szankciók kritizálása, vagy a paksi bővítés. A szocialista politikus szerint ez volt az a pont, amikor az Egyesült Államok vezetésének is elfogyott a türelme, és egyébként „ténylegesen létező, sőt kormányzati szintre emelt korrupcióra hivatkozva, de a valóságban sokkal inkább ezekre az összetett okokra” építve kitiltott hat magyar kormányzati tisztségviselőt. 

Kovács László azt mondta, ezt a helyzetet a kormány „rendkívül szerencsétlenül” kezelte. Véleménye szerint ebben közrejátszott az is, hogy a külügyminisztériumi apparátus kétszer, gyors egymásutánban történt kicserélése a szakértelmet teljesen háttérbe szorította. Akik véletlenül ott maradtak, nem mernek szólni, ha nagy hibák történnek, a nagykövetségek pedig nem akarnak a rossz hír vivői lenni, ez pedig teljesen félreviszi az amúgy is félretartó külpolitikát – tette hozzá.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2014. december 18. 23:06
jó napot kívánok! Hazudta kovács 23 millió román lászló
őshonos
2014. december 18. 19:05
Azt mondja Laci Bácsi,hogy a szakértelem háttérbe szorult a külügyben.Ez valóban így van,mert ha a szakértelem valaha is működött,akkor Laci Bácsi a portás szinttől tovább nem juthatott volna.
justiceforhungary
2014. december 18. 18:54
Az ő erénye : pofátlanul hazudni
Akitlosz
2014. december 18. 17:35
De van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!