Francia, japán és magyar tervezők nyertek a Múzeumi Negyed tervpályázatán

2014. december 19. 14:33

A Városligetben megvalósítandó öt múzeumi épületre idén februárban írtak ki építészeti tervpályázatot. A Néprajzi Múzeumot francia, a Magyar Zene Házát japán, a Magyar Építészeti Múzeumot és a Fotómúzeumot magyar építészek tervezhetik. Az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Múzeum épületére kiírt pályázat eredménytelen volt.

2014. december 19. 14:33

 

Lezárult a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi tervpályázat; a csaknem félezer anonim pályamű közül a nemzetközi zsűri döntése alapján a Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes, a Magyar Zene Háza a japán Sou Fujimoto Architects, míg a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum a magyar Középülettervező Zrt. tervei alapján épülhet meg 2018-ra.    

Az Európa jelenlegi legnagyobb új múzeumi fejlesztésének keretében a Városligetben megvalósítandó öt múzeumi épületre idén februárban írt ki nyílt nemzetközi építészeti tervpályázatot a Szépművészeti Múzeum és a Városliget Zrt. A május végi határidőre beérkezett több mint 470 pályaműből 17 pályázat jutott be a második fordulóba. A 11 tagú magyar és külföldi múzeumi, valamint építészeti szakemberekből álló zsűri ezen pályázatokból választotta ki a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, valamint a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum leendő épületének nyertes tervét és díjazottjait.

Az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Múzeum épületére beérkezett 80 pályamű között a bíráló bizottság nem talált olyan pályázatot, amelyet az értékelési kritériumok összessége alapján megvalósításra alkalmasnak ítélt volna, ezért arra új, meghívásos tervpályázatot írtak ki, amely 2015 áprilisában zárul le.

Az új múzeumok a fenntartható építészet elvárásainak is megfelelő kortárs, ugyanakkor a Városliget parki és épített örökségéhez illeszkedő épületekben kapnak helyet. Az egyedi, erőteljes építészeti gondolatot megfogalmazó épületekből – az egymással és a már száz éve itt megépült múzeumokkal való együttműködés révén – olyan egyedi közgyűjteményi intézményháló jön létre, amely nem csupán Budapest és a magyar kultúra nemzetközi ismertségét növeli, hanem izgalmas és nyitott közösségi tereket biztosít Budapest lakói, a belföldi és külföldi látogatók számára – áll a Szépművészeti Múzeum közleményében.

Az építészeti tervpályázaton a pályázók név nélkül, egy regisztrációs számon nyújtották be pályázatukat. A szigorú nemzetközi szabályoknak megfelelő pályázati kiírásban rögzített eljárási rend szerint a zsűri az eljárás során csak a beadott terveket ismerhette meg, a díjazott tervezők kilétének megismerésére csak a döntést követően került sor.

A Liget Budapest projekt keretében felépülő öt új épület a park szélein, ma lebetonozott területen, illetve a Ligetben található, de lebontásra ítélt építmények, beépítések helyén épül fel. A projektnek köszönhetően a park növényzetének rehabilitációjával párhuzamosan több tízezer négyzetméterrel, 60 százalékról 65 százalékra nő a zöldfelület a Ligetben. A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest (a mostani Magyar Fotográfiai Múzeum) az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontásra kerülő volt Hungexpo-irodák területén, míg az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Múzeum a Petőfi Csarnok helyén áll majd – hangsúlyozzák a kiírók.

A nyertes pályaművekről készült videoanimáció itt, a kapcsolódó látványtervek pedig itt tekinthetők meg.

 

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sapuh
2014. december 22. 03:07
Mindennek van politikai háttere, de éppen abból kellene kirángatni, vagy legalábbis nem politikai szimpátiák alapján közelíteni konkrét szakmai kérdésekhez. Ez nem konkrétan neked szólt, hanem a témában megszólalók többségének. A Liget szélén zajló építkezéseket azért valószínűleg meg lehet közelíteni kívülről is, a Ligetben pedig valahogy felépült a Pecsa és a Hungexpo-épület is, nem? Utóbbi kettő egyébként erősen érett a bontásra, amit, ha jól emlékszem, te is támogatnál. Csakhogy a bontáshoz is szükség van területre, járművekre, stb.
sapuh
2014. december 20. 20:00
Ha nem így, van, és félreértettelek, akkor bocsánat. Azt is tudtad, hogy van ott egy Asztana út? Nekem ez új volt, igaz, mint most a google segítségével kiderült, csak 2013 óta hirdeti a kazak-magyar barátságot a Liget széle.
Finale*
2014. december 20. 09:07
Mami!
csuka
2014. december 20. 08:56
"Ez lesz az új Néprajzi Múzeum" Buszpályaudvarnak néztem. Mondjuk, annak is jó ronda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!