Alig várjuk az azeri gázt

2014. november 12. 09:17

Románia felől érkezhet az azeri gáz 6-8 év múlva az AGRI-projekt keretében.

2014. november 12. 09:17

Kovács Pál energiaügyi szakértő szerint az azeri gáz leginkább egy üzemzavar esetén segíthetné ki Magyarországot. Az azeri gáz a Közép-Európába juttatására létrejött AGRI-projekt keretében 2020-2022-re érhet Magyarországra. Az AGRI-projekt alapján az azeri gázt Grúziában cseppfolyósítják, majd Konstancában (Románia) újra gázzá alakítva juttatják el Közép-Európába. Kovács szerint Magyarország minden irányba diverzifikálta az energiaellátását.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2014. november 12. 19:14
Felebarátaim. Ha Orbán szavairól van szó, a ballibek küloön hamisító egységet foglalkoztatnak. Kifejezetten szórakoztató olvasmány. Még mulatságosabb, hogy maguk is hisznek benne.
bini
2014. november 12. 10:11
egnap hallgattam az Azerbajzsáni ME-t is és Orbánnak is az ezzel kapcsolatos nyílatkozatát és az vált világosá, hogy sok mulik azon, hogy a szomszédos országok részéről is legyen akarat az összekötő határokon átnyuló kétírányú vezetékek kiépítésére. Magyarország ezt már Szlovákia és aRománia írányában már megtette a határnál. A horvátországi vezetéknél még ki kell építeni. Az AGRI és a Déli áramlat már előrehaladott, de még vannak nehézségek. Az Azeri déli koridor, melyet az unio kiemelt projektként kezeli(vigaszdíj a NABBUCO miatt), mivel Olaszországig fog vezetni(Bulgária szerbia, horvátország, olaszország) már elkezdödött és 18-ban már gázt fog szállitani. Tegnapi interjuban az azeri ME azt mondta, hogy Magyarország részt fog venni az azeri gázprojektekben és több lehetősége is lesz az azeri gáz Magyarországi eljutásában. Lehet az AGRI, lehet a Déli koridor Horvátországi leágazásra, de ehhez minden vonalon állomásokat kell kiépiteni és a szomszédos országokkal közösen kell ezt megvalósitani. Nem mindegy, hogy a vezeték egyes országokon keresztül, mint tranzit ország státuszú lesz, vagy a végállomás célországként. Mindenesetre akárhogy nézük ez a megállapodás és sikeres kivitelezés kapcsán középeuropa, de akár az egész unió energia biztonságát és függetlenségét is erősiti, mivel több írányból és helyről lehet beszerezni az energia szükségletet mely a gazdaság zavartalan müködéséát biztosítja a lakosági szükségleteken felül. Tegnap volt egy olyan érzésem hallva ezeket a hireket, hogy az USA lehet, hogy nem is a Déli Áramlat miatt cirkuszolt velünk, hanem az azeri-eu projekt miatt ami Magyarország hathatos közremüködésével és középeuropai kordinálásával függ össze, ami mentesiti középkeleteuropát és az egész uniot necsak az orosz egyoldaluságtól, hanem ukrajnától is valamint az USA palagázának a térségi piac lehetőségétól. Érthető, hogy tegnap már a hazai és nemzetközi médiában is az azewri diktaturáról, a sajtószabadság eltiprálásáról az ellenzék és civilek ellehetetlinéséről prédikáltak. Érdekes valahogy Ukrajnában is igy indúlt, s látjuk hova fajult. Orbán a mostani stratégiai megállapodással nagy lépést tett nemcsak az energiaszektor írányában, hanem kereskedelmi, befektetői és piacszerzés terén is egy gyorsan fejlödő kaukázusi térségben. Ez az amit mindenáron gáncsolni akarják azok a nagy europaibefektetök és pénzügyi körök valamint az USA meghatározó körei, mert láthatóan egy kis-közepes europai ország megmutattja, hogy minden ellenszér ellenére tud őnálló szuverin gazdasági politikát folytattni saját érdekek mentén. Veszélyt látnak abba, hogy ha nem törik ezt meg akkor a térségbeli országokban még az eu-n belül is követökre talál és akkor vége a hegemonikus "liberális államberendezkedésnek" ahol a vadkapitalizmus a fogyasztói konzumtársadalom profithajhász gazdasági szereplők érdekeit kiszolgáló kormányokat elhajtják a hatalomból.
marko11
2014. november 12. 09:34
Helyes. Gazdasági érdekeinket nem szabad ideológiával keverni. (Mint ahogy tették pl. Antallék a hatalmas és bejáratott szovjet piac feladásakor.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!