Rendbe tették a Batthyány-örökmécses környezetét

2014. október 05. 18:48

Az első szabadon választott magyar kormány miniszterelnökének emlékét őrző örökmécses körüli V. kerületi tér a felújítás után már nem úgy néz ki, mint egy aszfaltozott parkoló. A 188 millió forintból elkészült beruházást Rogán Antal polgármester és Szentgyörgyvölgyi Péter alpolgármester adta át.

2014. október 05. 18:48

Vasárnap, az aradi vértanúk október 6-i emléknapja előtt egy nappal adták át a Batthyány-örökmécses megújult környezetét a főváros V. kerületében. Rogán Antal (Fidesz-KDNP), a városrész polgármestere ünnepi beszédében kiemelte: az első szabadon választott magyar kormány miniszterelnökének, gróf Batthyány Lajosnak emlékhelye eddig méltatlan környezetben volt, most azonban az elhanyagolt parkoló helyett új, reprezentatív téren emlékezhet mindenki a mártírhalált halt kormányfőre és az aradi vértanúkra. 

Az építkezés során csak nemes anyagokat használtak fel, ami ugyan drágább, de történelmi értelemben is méltó az emlékhelyhez – jegyezte meg a polgármester, hozzátéve: igyekeztek apró részletekre is odafigyelni, így például az örökmécses körül kialakítottak egy gránitból készült körgyűrűt, amely követi a kerítés vonalát, és ott helyezhetik el mécseseiket, gyertyáikat a megemlékezők. Rogán Antal közlése szerint a terület az utcabútorok miatt modern lett, ugyanakkor archaikus is: ebben a formában megállta volna a helyét jó néhány évtizeddel, vagy akár egy évszázaddal ezelőtt is.

A tér kialakítása – a közműcserékkel együtt – csaknem 188 millió forintba került. A területet hétfő estig lezárva tartják a forgalom elől az október 6-i megemlékezések miatt. A Batthyány-örökmécses környezetének felújítása júliusban kezdődött meg, a terület új burkolatokat, utcabútorokat és kerékpártárolókat kapott, akadálymentes lett és új zöldfelületeket alakítottak ki, továbbá nyolc fát ültettek.

Az átadást jelképező szalagot a polgármester Szentgyörgyvölgyi Péter alpolgármesterrel, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjével közösen vágta át.

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik