Fővárosi Közgyűlés: abszolút többséget nyert a Fidesz

2014. október 13. 08:38

A Fővárosi Közgyűlésben harminchárom képviselői helyből húsz mandátumot szerzett a Fidesz, emellett 10 baloldali, egy jobbikos, egy LMP-s és egy független képviselő lesz a testületben. A megyei közgyűlések mindegyikében a Fidesz nyert.

2014. október 13. 08:38

Hat kerület van Budapesten, ahol nem Fideszes polgármestert választottak. A XIII. kerületben a szocialista Tóth József a szavazatok hetven százalékával nyert, és szintén szocialista polgármestere lesz a XIX. kerületben, ahol Gajda Péter kapta a legtöbb szavazatot. A XX. kerületben sikerült a baloldali pártoknak megállapodni, így Szabados Ákos az MSZP, a DK és az Együtt-PM közös jelöltjeként nyert.

Zuglóban a PM-es Karácsony Gergely váltja Papcsák Ferencet a polgármesteri székben, a XV. kerületnek pedig DK-s polgármestere lesz Hajdu László személyében. A XXIII. kerületben a civil szervezetek által jelölt Geiger Ferenc lesz a polgármester.

A többi budapesti kerületben a fideszes jelöltek nyerték el a polgármesteri pozíciókat, és a főpolgármester is maradt Tarlós István, a szavazatok 49 százalékával. A Fővárosi Közgyűlés összetételére vonatkozó új szabályok szerint a főpolgármester, a kerületi polgármesterek, és kilenc, kompenzációs listáról bekerült képviselő alkotja majd a testületet.

A kompenzációs listáról a töredékszavazatok alapján az MSZP 3, a Fidesz 2, a Jobbik, az Együtt-PM, az LMP és a DK pedig egyaránt 1-1 mandátumot szerzett. Így összességében 20 fideszes, 10 „demokratikus ellenzéki”, valamint 1-1 jobbikos, LMP-s és független képviselő dolgozik majd a Fővárosi Közgyűlésben – derül ki a valasztas.hu összesítéséből. 

A Fővárosi Közgyűlésben az új szabályok szerint a döntéshozatalhoz a képviselők több mint felének a szavazata lesz szükséges úgy, hogy ők egyszersmind legalább Budapest lakosságának a felét is képviseljék.

A megyei közgyűlések mindegyikében fideszes többség lesz, 19-ből 17 megyében pedig a Jobbik szerezte meg a második helyet a közgyűlésben. A megyei jogú városok legnagyobb részében is a kormánypárt nyert. Szegeden és Salgótarjánban választottak baloldali polgármestert, Békéscsabán pedig a Jobbik támogatásával induló független jelölt nyerte el a polgármesteri pozíciót.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. október 13. 13:06
""" http://mandiner.hu/cikk/20141013_ nincs_ ketharmados_tobbsege_a_fidesznek """ abszolút többséget nyert a Fidesz """" nincs vagy van??? Ja nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal!
sersem4
2014. október 13. 12:09
Látom itt rinyál minden balos buzi a gőzfürdőből,mert elpicsázták a reménységeiket. Na mindegy,egy kis kötelező olvasmány... http://alfahir.hu/a_legnagyobb_nemet_bestsellerrol_totalis_a_hallgatas Ha ez igy megy az újságírokkal,akkor vajon a politikusokat kifelejtették volna?
states
2014. október 13. 10:39
A választás legnagyobb meglepetése, hogy a "vörös" Budapesten is agyon lett verve a baloldal. Még azt a veres csíkot sem sikerült megtartani a választási térképen, amire alapozták áprilisban, hogy az ellenállás fészke lesz a főváros, innen bontják le majd a zorbándiktatúrát. Hát volt ellenállás. A választók részéről. Velük szemben. Ennyit a lebontásról.
citizen queen
2014. október 13. 10:33
Három a magyar igazság! :D Gratulálok Tarlós Istvánnak, nagyon örülök annak, hogy ő maradt a főpolgármester.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!