Maximum 700 forint lesz az internetadó havonta?

2014. október 22. 00:00

Minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forintot szedne be az állam, de az adó összege havonta nem haladhatná meg magánszemélyek esetén a 700, cégek esetében pedig az 5000 forintot – írta az MTI kedden este, de azóta pontosítottak: a felső korlát nem vonatkozik az internetadóra, ahogyan az a törvényjavaslat szövegéből is látszik. Rogán Antal az Indexnek viszont 1000 forint körüli plafonról beszélt.

2014. október 22. 00:00

Jövőre az internetszolgáltatásra is kiterjesztik a távközlési adót, amelyet eddig a hanghívások, SMS-ek és MMS-ek után fizettek a távközlési szolgáltatók. Az adó mértéke minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forint lesz a parlamentnek kedden benyújtott 2015. évi adótörvény-javaslat alapján.

A távközlési szolgáltatóknak jelenleg magánszemélyek után 2 forintot, üzleti előfizetők esetében 3 forintot kell fizetniük hívásonként és megkezdett percenként. A küldött üzenetek - szöveges és multimédiás – adója magánszemélyeknél 2 forint, nem magánszemély előfizetőknél pedig 3 forint. Az adó összege havonta magánszemélyek után legfeljebb 700 forint lehet, míg cégek esetében 5000 forint. 

Közben Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az Indexnek azt nyilatkozta, hogy a frakció javasolni fogja, hogy legyen felső korlátja az internetadónak, ami magányszemélyek esetén „talán ezer forint” körüli összeg lenne.

törvényjavaslat szövegéből nem következik a felső korlát. Az abban foglaltak szerint korlátja csak a hívószámról indított hívások és küldött üzenetek után kivetett adónak van, ennek összege havonta 700 forint/hívószám magánszemélyek, illetve 5000 forint/hívószám cégek esetében. Így nem tudni, hogy az internetadó felső korlátját valóban tervezték-e, vagy csak a hatalmas felháborodásra adott válaszreakcióként dobták-e be.

Közben az MTI is pontosított a kiadott hírt: valóban nem vonatkozik a felső korlát az internetadóra.

Csökkenthető az adóalany által fizetendő havi adó az adómegállapítás hónapját megelőzően utoljára benyújtott társasági adóbevallásban bevallott és megfizetett társasági adó egytizenketted részével. A szolgáltatóknak az adót havonta a hívást, üzenetküldést, adatforgalom lebonyolítását követő második hónap 20. napjáig kell megfizetniük.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára keddi online sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány 20 milliárd forint pluszbevételre számít a távközlési adó kiterjesztéséből.

A Fidesz 2008-ban még ellenezte az internetadót. Nyitra Zsolt akkor úgy fogalmazott: „Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz, mert tovább mélyíti a Magyarországon amúgy is meglévő digitális szakadékot és elzárja az új felhasználókat az internettől”.

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Minorkavidor
2014. október 22. 17:20
149. A Tktv. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép : „4. § (1) Az adó alapja telefonszolgáltatás esetén a szolgáltató előfizetőjének előfizetéséhez, előfizetés hiányában a szolgáltatóhoz tartozó hívószámró l a) indított hívások időtartama; b) küldött üzenetek - szolgáltatóval kötött szerz ődés szerint számított - száma. (2) Az adó alapja internet-szolgáltatás esetén az el őfizető vagy az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti felhasználó által lebonyolított, gigabyte-ban kifejezett adatforgalom .” 150. § A Tktv. 5 . §-a helyébe a következő rendelkezés lép : „5 . § (1) Az adó mértéke a) a 4. § (1) bekezdésének a) pontja szerinti adóalap esetén, ha a hívást aa) magánszemély el őfizető előfizetéséhez tartozó hívószámról indítják, akkor hívásonkén t 2 forint/megkezdett perc, ab) nem magánszemély előfizető előfizetéséhez vagy a szolgáltatóhoz tartozó hívószámról indítják, akkor hívásonként 3 Ft/megkezdett perc , b) a 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti adóalap esetén, ha az üzenetet: ba) magánszemély előfizető előfizetéséhez tartozó hívószámról küldik, akkor 2 forint/darab , bb) nem magánszemély el őfizető előfizetéséhez vagy a szolgáltatóhoz tartozó hívószámról küldik, akkor 3 Ft/darab . (2) A hívószámról indított hívások, küldött üzenetek utáni adó összege nem lehet több, mint : a) magánszemély előfizető előfizetéséhez tartozó hívószám esetén 700 Ft/hó/hívószám , b) nem magánszemély előfizető előfizetéséhez és a szolgáltatóhoz tartozó hívószám esetén 5000 Ft/hó/hívószám . (3) Az adó mértéke a 4. § (2) bekezdése szerinti adóalap esetén 150 Ft/megkezdett gigabyte . Na, szóval a 700 HUF a telefonokra vonatkozik. A netre a 150 HUF megkezdett gigabytenként. Felhívom figyelmeteket a megkezdett szóra!! Ha pl. 9,01 gigát használsz, már akkor is 10 giga után fizetsz!!! Sőt, ha 9,00000001 gigát (és még a tizedes vessző után szereplő 1-es elé akárhány 0-t berakhattok!!), akkor is 10 után fizetünk!!! Végül, - előzőleg lemaradt - itt két, különböző adóról van szó,: a MAX.? 700 HUF-os adó a telEfonra vonatkozik. A 150 HUF-os adó MEGKEZDETT gigabájtonként meg a NETRE!!!!!
bajai
2014. október 22. 10:53
"Minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forintot szedne be az állam, de az adó összege havonta nem haladhatná meg magánszemélyek esetén a 700, cégek esetében pedig az 5000 forintot. " Na, ez most hogy? Az Internet-szolgáltató havi 5 ezer Ft-ot fizet, a többezer ügyfele után? Én meg 700-at? Aztán meg az adatforgalom kétirányú. Most 150 vagy 300 Ft egy Gigabyte?
Autofocus
2014. október 22. 10:22
Először én is azt mondtam hogy a "#&@* ##@& @&-# mindenkinek!" Egy esetben tudom elfogadni ezt az adót, ha ennek egy jelentős, kézzel fogható része a tartalomszolgáltatásra megy. (Annak idején volt TV üzemben tartói díj, aztán csak a nyilvános helyeken, aztán azt hiszem most már egyáltalán nincs. Angliában meg most is van. Végül is a TV egyre inkább háttérbe szorul, az interneten jön minden tartalom, ennyi logika van benne) Ha itthon valaki szerencsés helyen lakik, havi 3-4 ezer Ft-ért gyakorlatilag korlátlan, 30-60 Mb/S internet előfizetése van, amivel nagyjából az infrastruktúra kiépítését és fenntartását fizeti meg a szolgáltatónak. Ma már az internet sokkal inkább a tartalomról szól mint a hálózatról, bár nyilván utóbbit is fenn kell tartani, de az előbbi sincs ingyen. Különösen szimpatikus megoldás lenne, ha ezen a 700-1000 Ft-on az állam és a jogkezelők úgy osztoznának, hogy utóbbiaknak innentől tényleg kuss lenne, ki mit tölt le, és fel, és mit csinál azután vele.
shighhopes
2014. október 22. 10:11
Amíg mindenki a 700 Ft-on rugózik, azt feltűnt , hogy cégeknél 5000-re lett emelve a korábbi telekomadó felső limitje? És erre rájön még az internetadó is? Hát persze, a szolgáltató meg nem hárítja át, mikor többe kerül az adó, mint amit díjként beszed. Vállalkozásbarát kormány, meg a tököm.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!