A temékdíjbevételből adna pénzt a környezetvédőknek az LMP

2014. október 24. 10:40

Az LMP szerint biztosítani kell a környezetvédő civilek számára a működésükhöz szükséges, automatikusan járó forrásokat. A párt ezért olyan törvényjavaslatot nyújt be, amelynek értelmében a termékdíjbevételek meghatározott százalékát automatikusan megkapnák a környezet- és természetvédő civil szervezetek.

2014. október 24. 10:40

Szél Bernadett, az LMP társelnöke, valamint Schmuck Erzsébet és Ikotity István országgyűlési képviselő pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: csak akkor működhet Magyarországon erős és független civil szektor, ha a különböző civilszervezetek finanszírozása függetlenné válik a mindenkori kormánytól. Emlékeztettek rá: korábban az állami feladatokat átvállaló környezet- és természetvédő civil szervezetek megkapták a környezetkárosítási díj egy adott százalékát. Ebben a támogatási kasszában 2002-ben, az első Orbán-kormány távozásakor évi 1,2 milliárd forint volt, ami mára alig 70 millió forintra csökkent, miközben a feladatok nem lettek kisebbek – tették hozzá.

Mint írták, az LMP-frakció törvényjavaslatot nyújt be a korábbi támogatási szint helyreállítására. Ezt különösen aktuálissá teszi, hogy a jövő évi adótörvény tervezete szerint a kormány bővítette a környezetvédelmidíj-köteles termékek körét, így az ebből származó bevétel jelentősen növekedni fog - írták.

Az LMP szerint biztosítani kell a környezetvédő civilek számára a működéshez szükséges, az aktuálpolitikától független, automatikusan járó forrásokat, mivel jelentős állami feladatokat vállalnak át. Hozzátették: szükség van továbbá a civileknek juttatott források 2010 előtti szintjének visszaállítására, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap működés módjának átalakításra és a pénzek független bizottságok általi elosztási módjának megteremtésére.

Ha ezt nem teszi meg a kormány, „az újabb bizonyítéka annak, hogy a Fidesz valódi célja a civilek ellehetetlenítése, nem pedig az átlátható finanszírozás megteremtése” – fogalmaztak. A párt azt is követeli a kormánytól, hogy állítsa vissza a Nemzeti Civil Alap korábbi, pártfüggetlen bizottságok általi pénzelosztásra alapuló működési módját és növelje a 2010 előtti szintre az alap által szétosztható összeget.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2014. október 24. 13:14
Vagy más területektől venne el pénzt, vagy adót emelne az LMP... ...(ez mindig így van, csakhogy) miért nem mondja ezt ki az LMP...?! Azt hiszi, hogy mi azt hisszük, hogy tud pénzt varázsolni... hülyének néz minket?! ("Elvarázsolni" biztosan tud..., "elővarázsolni" aligha...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!