Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

MSZP: A paksi bővítés miatt van szükség kiadáscsökkentésre

2014. szeptember 26. 15:29

Az MSZP azt feltételezi, hogy a paksi bővítéshez szükséges hitel törlesztése miatt van szükség költségvetési kiadáscsökkentésre. Tóbiás József szerint a kiadáscsökkentés egymillió embert taszíthat a létminimum környékére, Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő pedig „kakadunak” titulálta Szijjártó Péter külügyminisztert.

2014. szeptember 26. 15:29

Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a 3000 milliárd forintos orosz hitel törlesztőrészlete 4-500 milliárd forint lehet, és ez összefügg „a kilátásba helyezett kiadáscsökkentéssel”. Utalt arra, hogy a gáztározók alig több mint felét töltötték fel, az Ausztriából behozott olcsó gázt pedig „Garancsi István, Orbán Viktor pénztárnoka és baráti köre offshore cégeken keresztül” eladta a piacon, így az nem került a tározókba. Emiatt most Putyinon áll vagy bukik, hogy télen meleg lesz-e – fogalmazott a szocialista politikus, aki elszámoltatást szorgalmazott.

Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője sérelmezte, hogy a paksi vitanapon nem szólalhatott fel a parlamentben. A politikus bírálta, hogy Magyarország elzárta az Ukrajna felé nyugatról érkező gáz csapját, hozzátéve, ha ugyanezt teszi Oroszország is, akkor komoly nyomás alá kerül Ukrajna.

A szocialista EP-képviselő álláspontja szerint a paksi erőműből nem lesz semmi, mert Magyarország nem szolgáltat elég adatot az Európai Bizottságnak a beruházásról. „Orbán Viktor ezt az erőművet titokban nem tudja megépíteni, egyrészt azért, mert marhára látszik”, másrészt az államháztartási adatokon is nyoma lenne – mondta Szanyi Tibor. Utalt arra is, hogy az embargó miatt az orosz bankok nem tudnak európai piacon hitelhez jutni, így kevés az esély arra, hogy a szűkös devizatartalékokból végül hiteleznek Magyarországnak. Az MSZP-s politikus közölte: felkéri „a magyar nép összes értelmes polgárát, hogy álljon ki a paksi rémálom ellen”.

Kérdésre kitért arra is: a november 1-jén felálló Európai Bizottság biztonságpolitikai fórumain biztosan elő fogják venni Magyarországot a beruházás miatt, és ki fogják kérdezni a magyar külügyminisztert, „hogyha ért hozzá ez a kakadu”. Hozzátette: az új európai intézményrendszer nem hagyja szó nélkül az ügyet.

Tóbiás: Az Orbán-csomag egymillió ember helyzetét nehezítheti meg

Tóbiás József azt mondta: ma Magyarországon négymillió ember él létminimum alatt, az elmúlt négy év gazdaság- és társadalompolitikájának ez az eredménye, és az „Orbán-csomag", amellyel a következő években 1700 milliárd forintot kívánnak kivonni a költségvetésből, újabb, mintegy egymillió embert sodorhat a létminimum környékére vagy alá. Hozzátette: egyértelmű válasz az elmúlt napokban nem hangzott el sem a miniszterelnöktől, sem a nemzetgazdasági minisztertől arról, hogy október 12-től milyen évek várnak az országra, melyek lesznek azok a területek, ahonnan pénzt vonnak el.

A politikus felszólította a miniszterelnököt és miniszterét, valljanak színt, hogy mely területeket vonják megszorítások alá. „A védelem, a biztonság megilleti mind az oktatás, mind az egészségügy, mind pedig a szociális ellátás területét” – mondta Tóbiás József. Kijelentette, „egy forintot sem lehet már elvenni ezekből a szektorokból”. Szerinte nem lehet a közigazgatásokból sem forrásokat elvonni, „lehetetlenné tenni” települési, kormányzati intézményeket, egyik terület sem lehet vesztese ennek.

Nem lehet fenntartható módon folytatni azt a gazdaságpolitikát, amelyet a kormány az elmúlt négy évben képviselt – értékelt. Hozzátette, a szóban forgó 1700 milliárd forint meghatározza a jövőjét Miskolcnak, Borsod-Abaúj-Zemplén megyének, Magyarországnak egyaránt.

Tóbiás József azt mondta, egy erős Miskolcban és megyében hisznek, de akkor lesz erős Miskolc és a megye, ha „ez a négymillió létminimum alatt élő ember is esélyt kap arra, hogy boldoguljon”. „Ők ma ennek az erős Magyarországnak, a jelenlegi kormány politikájának következtében a leggyengébb láncszemek”. A szocialisták védelmet, képviseletet, és biztonságot kívánnak adni az önkormányzatokban – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Káli Sándor, az MSZP megyei önkormányzati listájának vezetője arról szólt, hogy megválasztása esetén azon különbségek csökkentésére fókuszál majd, amelyek jelenleg a megye települései között sajnálatosan adottak. Orbán Viktor pénteken, a Magyar Rádióban a jövő évi költségvetésről szólva azt mondta: a kormány elutasítja a megszorításokat. „Hiába akarják a szocialisták, nem lesznek megszorítások” – közölte, utalva arra, hogy az ellenzéki pártok megszorításokat emlegetnek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter keddi, az államháztartás kiadási oldalának fokozatos csökkentésére vonatkozó nyilatkozata alapján.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulakman
2014. szeptember 26. 20:08
Azért kádárnak könnyebb dóga vót ,mert neki munkásból kellett vóna kommunistát csinálni de ezeknek kommunistából kellett vóna munkást csinálni ,nem sikerült!!!
kuwiq
2014. szeptember 26. 19:49
esetleg a holokamu emlékévet nem kéne valahogy belekeverni a dologba?
Peter8811
2014. szeptember 26. 19:10
Van még ilyen hogy MSZP? Ha Obama tudná belépne ő is.
Peter8811
2014. szeptember 26. 19:08
"MSZP: A paksi bővítés miatt van szükség kiadáscsökkentésre" Basszátok meg, Kovács Laci bácsi Éva nénit bővítette és nekem feleztétek a nyugdíjamat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!