Polgármestert „választunk”

2014. szeptember 19. 12:02

Az aprófalvakon túl Sárospatak, Kiskőrös és Dunaharaszti választásán is csak egy polgármesterjelölt indul.

2014. szeptember 19. 12:02
Kmetty Zoltán

„Mintegy 760 olyan település van, ahol összesen egy jelölt fog indulni, tehát a szavazólapon csak az érvényes és érvénytelen szavazaton lehet majd gondolkodni, a »jó« jelöltön nem. Ez a magyar települések 24 százaléka.

Mivel ezek jórészt kistelepülések, ezért választói szinten kisebb arányról beszélünk, de így is megközelítőleg 620 ezer választópolgárról van szó. A verseny nélkül maradó települések kétharmada ezer főnél kisebb, de három 10 ezer főnél nagyobb település is ide tartozik: Sárospatak, Kiskőrös és Dunaharaszti. Az ezer fő alatti településeket vizsgálva ebből a perspektívából jól látható, hogy erősen felülreprezentáltak a nyugat-dunántúli falvak az »egykézésben« és ezen belül is Vas, valamint Zala megye. Az adatok részletes vizsgálata azt is mutatja, hogy ezeken a településeken valamivel átlag alatti a munkanélküliség, és tavasszal átlag felett mentek el ezekről a településekről szavazni, tehát nem leszakadó és integráció szempontjából szétesett településekről beszélünk, hanem az adott kategórián belül (ezer fő alatti falvak), inkább a jobb helyzetben lévő községekről. Adja magát a magyarázat, hogy jól dolgozó polgármesterek ellen nem indulnak ellenjelöltek. Persze ettől még próbálkozni lehetne…

Mivel jórészt kisfalvakról van szó, ezért a pártpolitika is gyengébb, ezt jól mutatja az is, hogy a 760 »leendő« polgármesterből mindössze 127 indul valamelyik szervezet vagy párt színeiben. A 127 pártos induló azonban fontos képet fest a pártok szervezettségéről a kistelepüléseken. Az Együtt egy településen indít egyedüli jelöltet Uszkán, a már 1994 óta polgármester, korábban SZDSZ színekben is politizáló Sértő Radics Istvánt. A DK-nak nincs ilyen jelöltje, az MSZP-nek kettő Alsógatyon és Ricsen. Egy jobbikos (Ásotthalom) és egy MIÉP!-es (Tiszaeszlár) jelölt mellett a KDNP-nek is van egy egyedüli indulója (Bő), és négy civil szervezeti jelölt is befutónak érezheti magát. A további 117 településen a Fidesz vagy egyedül, vagy a KDNP-vel közösen (illetve helyi civilekkel karöltve) indít biztos befutó polgármestert.”

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fcsabi
2014. szeptember 19. 13:51
Hol van a négy millió nyomorgó? Nem akarják hallatni a hangjukat?
Antigoné
2014. szeptember 19. 12:26
Alighanem nincs országos "önkormányzatváltó" hangulat. Miként kormányváltó sem volt idén már két alkalommal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!