Szerdáig lehet jelentkezni a Mathias Corvinus Collegiumba

2014. augusztus 09. 13:15

Egyetemi tanulmányaikat szeptemberben kezdő fiatalok számára hirdet felvételt a Mathias Corvinus Collegium. Szerdáig jelentkezhetnek azok, akik idén érettségiztek és ősztől a megadott budapesti karok valamelyikén tanulnak.

2014. augusztus 09. 13:15

A Mathias Corvinus Collegium minden év nyarán felvételt hirdet olyan, középiskolai tanulmányaikat idén befejező diákok részére, akik az ELTE, a BME, a KRE, a PPKE, az NKE, vagy a Corvinus Egyetem budapesti karain kezdik meg a tanulmányaikat szeptemberben.

Szerdáig lehet jelentkezni, a felvételit pedig a rákövetkező napokban bonyolítják le. A jelentkezőknek a szóbeli felvételin a következő témák közül kell választani:

„1. Mutasd be a krími válság kapcsán Oroszország és az EU+USA kapcsolatát! Hogyan nyilvánul meg az értek-, illetve érdekalapú politizálás? Milyen jelek utalnak arra, hogy a »kis hidegháború« korszakát éljük, ez mennyiben különbözik »a« hidegháborútól? Szerinted mi lesz Ukrajna sorsa, és válság hogyan fogja éreztetni a hatásait az elkövetkező 10 évben a régióban, illetve globális szinten?

2. Értelmiség és totalitarizmus. Szabadon választott életút bemutatása, vagy életutak összehasonlítása a XX. század vezető értelmiségeinek és a totális államhatalom kapcsolatáról.
Ajánlott irodalom: Czeslaw Milosz: Rabul ejtett értelem; Mark Lilla: A zabolátlan értelem.

3. Kincsek átka. Egyes országok gazdag nyersanyagforrásaikra támaszkodva jólétet teremtenek, míg másoknál felgyorsítja a gazdasági, társadalmi, politikai összeomlást. Szerinted mi állhat ennek a hátterében?

4. Nemzet, bank, Nemzeti Bank. A nemzeti bankok és az állami/nemzeti politika kapcsolata a XX. században.”

Részletek az MCC felhívásában találhatók.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A cigányság csak kolonc a nemzeten
2014. augusztus 09. 14:40
Eddig az ilyen helyeket nem hirdették a nagy nyilvánosság előtt: gondolom akkor felvételizni sem kellett, a haver gyerekének megvolt a tuti hely. Hol tud - pláne egy mai! - 18 éves érdemeben és ÖNÁLLÓ VÉLEMÉNNYEL nyilatkozni ilyen kérdésekről? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!