Norvég miniszter: Magyarország visszatér a múltba

2014. augusztus 28. 08:47

A Financial Times-ban megjelent olvasói levelében Norvégia európai ügyekért felelős minisztere, Vidar Helgesen azt írta: Orbán hátat fordít Európának, „szellemi vaskupolát” épít a külföldi befolyás kiszűrésére és visszavezeti Magyarországot a múltba. A miniszter nem érti, miért nem tesz semmit az EU a magyar illiberális berendezkedés ellen.

2014. augusztus 28. 08:47

Magyarország útja vissza a múltba címmel közölt olvasói levelet csütörtökön a Financial Times európai kiadása Vidar Helgesentől, Norvégia európai ügyekkel foglalkozó miniszterétől. A politikus úgy véli: a magyar kormány hátat fordít a Nyugatnak 25 évvel azután, hogy Magyarország megnyitotta határait Nyugat felé, és mozgásba lendítette Európa újraegyesítését. Helgesen szerint Orbán Viktor szellemi vaskupolával védené ki a külföldi befolyást, szakítani akar a nyugati dogmákkal és ideológiákkal, s illiberális államot szeretne létrehozni.

A miniszter külön kiemeli, hogy a magyar miniszterelnök éppen akkor említette példaként a szerinte sikeres Oroszországot, miközben az EU a szankciókat készítette elő Moszkva ellen Ukrajna szuverenitásának megsértéséért. Helgesen úgy látja: az illiberális állam kiépítése Magyarországon jó ideje tart, ennek jelének tartja azt is, hogy 2010-es hatalomra kerülése óta a kormány lecserélte az igazságszolgáltatás vezetőit, múzeumok és színházak igazgatóit, szigorúbban ellenőrzi a sajtót, valamint megváltoztatta a választási rendszert, továbbá idén támadást indított a civil szervezetek ellen.

Helgesen felidézi, hogy Orbán Viktor azzal vádolta meg Norvégiát, hogy saját érdekeinek érvényesítése érdekében támogat politikai aktivistákat Magyarországon. A tárcavezető kijelenti: Magyarország megsérti a norvég alapokról szóló megállapodást, amelynek legnagyobb haszonélvezője maga a kormány, ezért a civil szervezetek támogatását folytatják ugyan, de a kormánynak szánt pénzek folyósítását felfüggesztették.

Vidar Helgesen tudatja: Norvégia nem tagja ugyan az EU-nak, de mélyen elkötelezett az európai integráció értékei mellett, amelyeket szerinte most éppen egy olyan állam kérdőjelez meg, amely tagja az EU-nak, és tetemes uniós támogatásban részesül. „Éppen ezért értetlenül állok előtte és csalódott vagyok, hogy az uniós intézmények jobbára semmilyen választ sem adtak erre” – írja Helgesen, aki úgy véli, hogy a berlini fal leomlásának 25. évfordulóján az Európai Uniónak félreérthetetlenül meg kellene mutatnia, nem tűri, hogy határain belül jöjjön létre újra egy illiberális állam.

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hutyibetyár
2014. szeptember 03. 17:35
AZ nagyon fontos, hogy ha bármi kis kritika éri piperkőcpojáca miniszterelnökünket, akkor az elvárása szerint kezdjenek el a hívő(e)k kórusban címkézni, hogyasszongya: libsi (meaning amit mond az useless), gyurcsányi (bérenc), izrael (TUDJUKIKKKK), únió (magyarellenessss!!). A kommunista már nem menő viszont valamiért mostanában. Ez lehet a keleti nyitás miatti propaganda része talán, hiszen példaként olyan országokat állított elénk nagyrabecsült vezérünk, ahol a köztéren álló lenin szobrok száma még igen jelentős. Bezzeg 2006-tól a csapból is a komenistázás szólt. Nadeugye ahogy a karmester diktál, úgy énekel a kórus...
catalina9
2014. augusztus 29. 17:27
ÁrPi [Hozzászóló kiszűrése] 2014. augusztus 29. 17:21 " melyik találkozó volt, amikor kérte orbán az eu-.t hogy állitsák le a pénzeket ....?" Hogyhogy melyik is? Hát légy tájékozott: Kettőből az egyik ilyen gaz' indítványát 2006 október 24-én kezdeményezte." Hogy is volt ez egészen pontosan?
catalina9
2014. augusztus 29. 16:39
Norvég miniszter: Magyarország visszatér a múltba" Végre egy jó hír! "..1870-ben az egy főre jutó magyar bruttó hazai termék az osztrák 58,6 százaléka volt, ami 1910-ben 60,8, majd 1938-ban (HORTHY alatt!!!) pedig 74,6 betűvel kiírva - HETVENNÉGY EGÉSZ HATTIZED- százalékra emelkedett, hogy aztán 1950-ben (RÁKOSI Pajtás alatt ) 66,9, 1970-ben (KÁDÁR elvtárs alatt) 51,6, 1990-ben (még leginkább KÁDÁR alatt) 38,2 százalékra essen vissza, majd 2000-ben 34,6 és 2006-ban 39 százalék legyen, végül 2010-ben újra csupán 34,7 százalékon álljon...." avagy: "...The Times ...írásában emlékeztetett arra, "mára a feledés homályába vész, hogy a kommunizmus előtt Magyarország egyike volt Európa LEGGAZDAGABB és a kultúrára legtöbbet adó országainak"
catalina9
2014. augusztus 28. 18:14
"...Norvégia nem tagja ugyan az EU-nak, de mélyen elkötelezett az európai integráció értékei mellett, ...." A tipikus bugyuta píszígagyi "értékekduma". A valóság: "...nincsenek európai értékek, ezek csak európainak álcázott üzleti érdekek. ...ha az európai értékek kifejezést hallod, erősen szorítsd a pénztárcádat, mert biztosan számíthatsz arra, hogy meg akarnak lopni..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!