Negyedévente tárgyalnának a kormánnyal a zsidó szervezetek

2014. augusztus 28. 08:58

A Sorsok Házáról, az oktatásról, a zsidó civil életről és a progresszív zsidó egyházakról tárgyalnának a kormánnyal a zsidó szervezetek. Azt javasolják, hogy rendszeresen, háromhavonta üljön össze a Zsidó Közösségi Kerekasztal, aminek üléseit a kormány mellett zsidó szervezetek is kezdeményezhetnének.

2014. augusztus 28. 08:58

A Zsidó Közösségi Kerekasztal rendszeres, háromhavonkénti összehívását kérik a zsidó szervezetek a kormánytól, továbbá azt, hogy az összehívást a zsidó közösség képviselői is kezdeményezhessék – közölte a Mazsihisz.

A zsidó szervezetek arra kérik a kormányt, hogy a kerekasztal összehívása előtt két héttel a meghívott szervezetek kapják meg a javasolt napirendet, hogy „közös döntésükkel, javaslataikkal kiegészíthessék azt” – olvasható a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek címzett, MTI-hez is eljuttatott levélben.

A Mazsihisz kedd este közölte az MTI-vel, hogy a Mazsihisz, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), valamint tizennégy zsidó szervezet vezetői megállapodtak abban, hogy milyen témákat javasolnak a kormány által összehívott Zsidó Közösségi Kerekasztal legközelebbi ülésére, és javaslataikat levélben fogják eljuttatni a kormánynak. A Heisler András Mazsihisz-elnök által aláírt levélben négy témajavaslat szerepel: a Sorsok Háza projekt jövője, az oktatás területén kialakított és eredményes együttműködés továbbfejlesztése, a zsidó civil élet támogatása, valamint a progresszív zsidó egyházak státusának megvitatása.

A levél szerint a keddi egyeztetésen a résztvevők a Sorsok Háza projekttel kapcsolatban úgy foglaltak állást, hogy amennyiben nem kapják meg a kiállítás részletes forgatókönyvét, annak tartalmáért nem tudnak felelősséget vállalni. A zsidó szervezetek kérik, hogy a kiállítás oktatási anyagainak elkészítésébe vonják be az általuk felkért szakembereket is, egyben „felajánlják szakmai segítségüket azok összeállításában” – írja Mazsihisz elnöke.

Heisler András szerint a zsidó szervezetek fontosnak tartják, hogy a kiállítás tárlatvezetőinek képzésében és kiválasztásában szerepet kapjon „a zsidó oldal”. Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem képviselője ennek érdekében „külön képzési forma beindításának megszervezését is felajánlotta” – olvasható a levélben.

Lázár János augusztus közepén kezdeményezte a Zsidó Közösségi Kerekasztal összehívását szeptemberre, amire Heisler András úgy reagált, hogy akkor tárgyalnak, ha látják a napirendet. A Zsidó Közösségi Kerekasztalt a kormány 2011-ben kormányhatározattal hozta létre annak érdekében, hogy platformot biztosítson a hazai zsidó szervezetek és a kabinet párbeszédére.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Man dinner
2014. augusztus 28. 11:11
Oktatásról tárgyalnának? Ahhoz, nekik mi közük van? Annak a 10000 körülinek? Progresszív zsido egyházak. Ennyi embernek? 10-nél jóval több szervezet csak itt Magyarországon. A kormány felső szintű vezetésében az embereik. Ide jönnek kipihenni a riadóhang okozta fáradalmakat, majd az itteni disznókkal röfögtetik, hogy itt kérem antiság van!
berzsian56
2014. augusztus 28. 10:46
Már megint a farok csóválja a kutyát. Esetleg egy külön tárcát a kormányban a többi mellé? Legyen zsidó és holokausztügyi minisztérium. Talán érdemes lenne megvizsgálni miért van magyarországon és miből tartja fenn magát az a kétszázat meghaladó zsidó szervezet, amelyik magát szociálisnak, kultúrálisnak,meg mindenfélének nevezi,miközben politikai nyomásgykorlást folytat. Utasítgat, követelőzik, másnap meg fordítva.
briganti
2014. augusztus 28. 09:58
Vagyis a felülreprezentáltak akkor ülnek le tárgyalni a kormánnyal, amikor nekik kedvük(érdekük) szottyan. Tényleg! Egy érdek tud szottyanni?
rosszkutya
2014. augusztus 28. 09:29
Szóval, ha valaki nem hajlamos az antiszemitizmusra, akkor én az vagyok. De ilyenkor azért meg tudom érteni azt, aki hajlamos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!