Kötelező előzetes letartóztatást javasol a Jobbik

2014. augusztus 04. 16:01

Legyen kötelező egyes esetekben az előzetes letartóztatás, a bűnöző és közeli hozzátartozója pedig ne kapjon segélyt – javasolja a Jobbik pécsi szervezete a közterületek biztonságosabbá tétele érdekében.

2014. augusztus 04. 16:01

A Jobbik két önkormányzati képviselője, Fogarasi Gábor és Gyimesi Gábor arra reagálva ismertette pártja álláspontját, hogy a közelmúltban Pécsen két utcai rendbontás, verekedés is történt. Fogarasi Gábor azt mondta: bő egy hete a belvárosban egy romákból álló csoport békésen szórakozó embereket inzultált, majd verekedést kezdeményezett, amelyet később rendőri segítséggel fékeztek meg. Úgy tudja, hogy a rendbontásban részt vevők mindannyian büntetett előéletűek – folytatta –, egyikük nemrégiben szabadult a börtönből, mégis elengedték a rendőrök az előállítása után.

Gyimesi Gábor arról beszélt: Pécs keleti városrészében volt tanúja a hétvégén egy dulakodásnak, amelynek a rendőrök vetettek véget. Az előállítottak pár óra múlva kijöhettek a rendőrségről - közölte. A Jobbik azt kezdeményezi, hogy ne lehetőség, hanem kötelezettség legyen az előzetes letartóztatás bizonyos bűncselekmények, például csoportos garázdaság, személy elleni erőszak esetében – mondta Gyimesi Gábor.

Hozzátette: pártjuk azt is el szeretné érni, hogy „bűnöző életmódot folytató emberek és velük egy lakcímre bejelentett közeli hozzátartozók ne kaphassanak semmilyen szociális segélyt”. Emellett kezdeményezik a pécsi önkormányzatnál, hogy szociális bérlakás kiutalását kössék feltételekhez, vizsgálható legyen például a jelentkező rendőrségi előélete.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2014. augusztus 05. 11:06
Sok mindenben igazuk van, de ha a közeli hozzátartozó nem kap segélyt, akkor az már "kollektív bűnösség" ami nem igazán kóser. E helyett valami mást kéne kitalálni.
Akitlosz
2014. augusztus 04. 21:26
Ha "kötelező" lesz az előzetes letartóztatás, akkor is valakinek el kell döntenie, hogy a "kötelező" előzetes letartóztatás feltételei fent állnak-e. Ma akkor kell előzetesen letartóztatni a gyanúsítottat, ha - a szökés - a bűnismétlés - a bizonyítékok eltüntetésének a veszélye fennáll. No de a fentiek közül az összes vélemény kérdése. Azaz a bíró ízlésén múlik, hogy ki kerül előzetesbe és ki nem. Lehet más feltételeket is kitalálni, de akkor is lesz egy bíró, aki eldönti, hogy azok a feltételek fennállnak-e. A büntetett előélet objektív kritérium, de nem biztos, hogy jó kritérium. Csak azért még nem kellene senkit sem előzetesen lecsukni, csak mert büntetett előéletű. Ez csak azt erősíteni, hogy a társadalom bűnözőként kezeli a büntetésének a letöltése után is, s esélyt sem hagyna beilleszkedésre. Nem biztos, hogy mindenkit egy életre el kellene kaszálni, aki egyszer büntetve volt. Ezeket úgy általánosságban írom, nem a konkrét eset gyanúsítottjairl természetesen.
kjkj945
2014. augusztus 04. 20:06
Nyomkövető lábbilincs, házi őrizet, ha elhagyja 5 év azonnal letöltendő!
Antifasiszta_Légió
2014. augusztus 04. 17:18
kell egy kis burkolt cigányozás ha jönnek a választások, pláne program híján:D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!