Kezdi visszafizetni az állam az önkormányzatok adósságát

2014. július 31. 15:46

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtökön megkezdte az önkormányzatoktól idén átvállalt 403,6 milliárd forintnyi devizahitel mintegy egynegyedének, 107 milliárd forintnak az előtörlesztését – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

2014. július 31. 15:46

A 14 hitelből álló csomag előtörlesztéséről az ÁKK Finanszírozási Bizottsága határozott még július 11-én. A döntés célja többek között az, hogy az állam devizaadóssága a tervezett szint alatt maradjon, de szerepet játszott benne a költséghatékonyság is. A hitelek esedékesség előtti kifizetését az elmúlt hónapok kedvező forintpiaci folyamatai és az állampapírok lakossági értékesítésének együttes hatásai tették lehetővé – írja az NGM. Az ÁKK szakemberei előtörlesztésre a legkedvezőtlenebb kondíciókkal rendelkező hitelek közül választottak.

A minisztérium emlékeztet arra, hogy az önkormányzati adósságátvállalás során az állam 2011 óta 1368,9 milliárd forint adósságtól szabadította meg az önkormányzatokat, melyből 1190,1 milliárd forint átvállalását az ÁKK valósította meg. Ebből a 1190,1 milliárd forintból 2014. június 30-ig 363,7 milliárd forintot törlesztett vissza az adósságkezelő, a június 30-án fennálló tartozásállomány 838,1 milliárd forint volt. (A két állomány közötti különbség a hitelfelvételkori és a jelenlegi forint devizaárfolyam eltéréséből adódik.)

A fennmaradó 178,8 milliárd forint adósság átvállalása a Magyar Államkincstár által nyújtott törlesztési célú állami támogatással történt. Az adósságkonszolidációban részt nem vevő – el nem adósodott – önkormányzatok a 2014. évi költségvetési törvény értelmében fejlesztési támogatásra pályázhatnak, amelynek előirányzatát a kormány év közben 10 milliárd forintról 12,5 milliárd forintra emelte. Az adósságot fel nem halmozó települések fejlesztéseit a további években is kiemelten fogja támogatni a kormány – olvasható a közleményben.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. augusztus 01. 09:43
Burkot bankkonszolidáció, aminek a levét megint mi isszuk meg. Szemét fidesz!
Qui prodest
2014. augusztus 01. 00:59
Páván "Az OV-ék kihúzzák az ország szekerét a szarból, aztán visszajönnek a naplopó tolvaj bolsevik proli cselédfattyúk, és újra mindent ellopnak." De aztán visszajött orbán és viszalopott-ellopott mindent Simicskának, nyergesnek és a trágyatolvaj Mészarosnak Ami még maradt az mszp-s tatárdulás után
Qui prodest
2014. augusztus 01. 00:58
Páván orbán 24 ÉVE floodolja-hazudja végik az összes létező TV-t, rádiót, gyűlést Orbánt minden normális országból kib@szták volna már vagy 250 éves börtönbüntetését töltené az Alcatrazban
Ángyán Páván
2014. augusztus 01. 00:57
Igazából a komcsik csak akkor hagyják nyerni a magyarokat, amikor végképp becsődölöltették az országot. Igy volt ez Antall és az első OV-kormány idején. Az OV-ék kihúzzák az ország szekerét a szarból, aztán visszajönnek a naplopó tolvaj bolsevik proli cselédfattyúk, és újra mindent ellopnak. Remélem, a magyaroknak már van elég eszük ezt átlátni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!