Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Csak az Együtt-PM örül igazán Marekné távozásának

2014. július 04. 16:10

Az LMP szerint Marekné Pintér Aranka távozása a Klik éléről nem old meg semmit, a Jobbik ugyan örül neki, de szerintük az egész rendszert át kell alakítani. Az Együtt-PM viszont üdvözölte a Klik vezetőjének távozását és reméli, hogy alkalmasabb személyt sikerül az intézmény élére találni.

2014. július 04. 16:10

Az Index írta meg péntek délelőtt, hogy közös megegyezéssel távozik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot vezető Marekné Pintér Aranka, miután a központ átvilágítására kijelölt miniszteri biztos súlyos hibákat talált a Klik működésében. Távozásáról szóló híreket sem Marekné, sem a Klik nem erősítette meg.

Az Együtt-PM üdvözölte Marekné távozását és reméli, sikerül olyan utódot találni, aki megállítja a rombolást és úrrá lesz a köznevelésben kialakult káoszon – írta közleményben Szabó Szabolcs. Hozzátette: az Együtt-PM szövetség nemcsak alkalmatlannak tartotta Marekné Pintér Arankát a Klik vezetésére, de kezdettől ellenezte a „tanárok államosítását”, így az ilyen mamutszervezet kialakítását.

A Jobbik szerint Klik vezetőjének távozása szükséges, de nem elégséges lépés. Dúró Dóra kiemelte az állami fenntartásba vétel nem oldotta meg a közoktatás finanszírozási problémáit, sőt néhány esetben növelte is azokat, emellett elmaradt a pedagógusok munkaterheinek kiegyenlítése. Úgy vélte: az egész átalakítására szükség van, mert a jelenlegi működésképtelen. A jobbikos politikus olyan ésszerű konstrukció kialakítását tartja fontosnak, amely „nem alázza meg az önkormányzatokat” és biztosítja az iskolák zökkenőmentes napi működését.

Az LMP úgy véli: nem old meg semmit Marekné lemondása, mert a Klik továbbra is rendszeridegen, ezért az „alkalmatlan” vezető távozása után a működésképtelen intézményt is át kellene szervezni. Ikotity István azt mondta: a túlállamosított, túlközpontosított állami fenntartási modell megbukott az oktatásban és ezt végre a kormány is kezdi belátni. Szerinte bárki is kerüljön a Klik élére, a túlállamosítást fel kell számolni, a fenntartói modellt úgy kell átalakítani, hogy amelyik önkormányzat szeretné és képes rá, az visszakaphassa az iskoláit, és ehhez megfelelő állami segítségben is részesüljön.

Az MSZP-nek is az az álláspontja, hogy az átalakított oktatási rendszerrel, és nem a személlyel van a probléma. Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke szerint nem elegáns, hogy tönkreteszik a közoktatás teljes rendszerét és aztán találnak egy bűnbakot, Marekné Pintér Arankát, és az egészet ráfogják. Mint mondta, az, hogy a Klik vezetője távozik azt bizonyítja, nem igaz az a kormányzati vélemény, hogy az iskolák államosítása és a Klik létrehozása egy igazi sikersztori, az a közoktatás minden problémáját megoldja. Véleménye szerint nem szabad egy központból irányítani az iskolákat, mert nem lehet megmondani, milyen oktatás kell egy kazincbarcikai vagy egy rózsadombi kisgyereknek. A Klikre nincs szükségünk – folytatta – , de ha a kormány mégis megtartja, akkor azt közelebb kell vinni a gyerekekhez, a szülőkhöz.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2014. július 04. 16:12
Draskovics tuti felkészülne egy MSZP-SZDSZ kormány idején. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!