Baán László: Várakozáson felüli siker a Liget Budapest pályázata

2014. július 17. 16:45

Várakozáson felüli színvonalat képviselnek a Liget Budapest múzeumépületeinek pályázatára beérkezett munkák, melyek úgynevezett shortlistjét július végén hirdetik ki – mondta el az MTI-nek csütörtökön Madridban a nemzetközi zsűri elnöke. A pályázat eredményét azonban csak decemberben ismerheti meg a közvélemény.

2014. július 17. 16:45

Várakozáson felüli színvonalat képviselnek a Liget Budapest múzeumépületeinek pályázatára beérkezett munkák, melyek úgynevezett shortlistjét július végén hirdetik ki – mondta el az MTI-nek csütörtökön Madridban a nemzetközi zsűri elnöke.

 
A Liget Budapest beruházást miniszteri biztosként felügyelő Baán László emlékeztetett: az öt új múzeumépületre külön írtak ki pályázatot, és a zsűri mindegyiknél kiválasztotta azt az 5-6 pályaművet, amelyet megvételre ajánlott vagy meghívott a második fordulóba.
 
„Az első forduló hivatalos végeredményét július végén fogjuk hirdetni, az eljárásrend azonban nem teszi lehetővé, hogy a nagyközönség már ekkor megismerhesse a pályázatokat. Erre a második, végső forduló decemberi eredményhirdetésekor kerülhet sor, ahogy a zsűri is ekkor tudhatja meg, milyen pályázók állnak a jeligék mögött” – közölte.
 
Mint emlékeztetett, a két forduló között a zsűri is csak titokgazdákon keresztül küldhet általános érvényű információkat vagy megkereséseket a pályázóknak.
 
„Várakozáson felüli volt a pályázati részvétel, ez bizonyára a rangos szakemberekből álló, nemzetközi zsűri hitelességének is köszönhető. A kiírásra 140 országból voltak kíváncsiak, és végül csaknem 500 pályázat érkezett be Amerikától Japánig” – idézte fel a miniszteri biztos.
 
Baán László hangsúlyozta: a pályázat betöltötte a célját, a pályaművek kvalitása elismerést fog kiváltani úgy a szakmai, mint a szélesebb közvéleményben.
 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pápai Bianka
2014. július 22. 17:56
Elnézést kérek mindenkitől, aki a városligeti Fákat félti (egyébként én is), de nem tehetek róla, egyszercsak elkezdett nagyon érdekelni, hogy milyenek lesznek az új múzeumaink. Baán Lászlótól tudjuk, hogy a sokszoros egyeztetésnek megvannak a győztesei, de még jönnek további egyeztetések és a tárgyalások, és decemberben talán a Mikulás sátor mellett már feláll a ligetnegyed kreatív építészsátra is. Minap olvastam egy hazánkban is ismert francia publicista írását a Beaubourg-ról (Centre Pompidou), amelyben leírja micsoda forradalmi és indulatokkal terhelt volt az az építkezés, csakis a legnagyobb kulturális eseményekhez, botrányhősök megjelenéséhez hasonlítható, ami után a kultúra, az irodalom, a művészet, az építészet, maga az élet már nem az volt, mit azelőtt. Szóval hirtelen nagyon kíváncsi lettem, vajon az esélyes nyertesek között van-e magyar építész, tervezőcsapat. Habár egyáltalán nem gondolom, hogy Shanghaj izgalmas építészete attól kevesebb lenne, mert nemzetközi irodák tucatjai építhetik fel ott az álmaikat, de hát ez mégis a mi féltett ligetünk öt új múzeummal. Jó lenne, ha most egy fiatal magyar társaság kapna lehetőséget, és megmutathatná a világnak, hogy mennyire tudunk ráérezni a világ ritmusára. Na, ebben legyünk forradalmiak, ne a harmadik-negyedik típusú megoldásokban! Minden pátosz nélkül szeretnék büszke lenni tehetséges honfitársaimra, és olvasni pár év múlva egy cikket ettől a bizonyos francia szerzőtől (nem véletlen, hogy pont tőle!) egy fantasztikus múzeumi negyedről Budapesten. Talán…, de az esély megvan. Talán!
packó_
2014. július 17. 20:51
Kedves sjanos, Látom, hogy te kaptad ma ezt a posztot libsi feladatul. Szólj a megbízóidnak légyszíves, hogy itten kultúráról van szó. Legközelebb ne téged küldjenek! Menj például haza a sivatagba, írni a homokról! Üdv Üackó
=nessuno=
2014. július 17. 18:07
Jeligés, titkos nemzetközi pályázat....:D:D:D Meglepődnék, ha nem a magyar elvtársak nyernék! Majd Szőcs (f)el(ül)bírálja.;) :))) Ott is lesz sámándob?
Agnieszka
2014. július 17. 17:50
Ha ez elkészül, idegenforgalmi célpontként utólérjük Prágát, érdemes lesz direkt idejönni még az Államokból is. Soha nem felejtem el a Dahlemet Berlinben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!